Column Jaap: De toekomst van het langebaanschaatsen

Als Rintje Ritsma spreekt, hoort heel Nederland te luisteren. Als de aanstaande jonge vader zijn stem verheft over de belabberde staat van het Nederlandse allround schaatsen, zoals vanochtend in De Telegraaf, dan heeft hij het grootste gelijk van de wereld. Zeker als hij niet alleen zuur om zich heen mept, maar ook wil meedenken over hoe het nu verder moet. 

Een opvolger van Sven Kramer ziet hij niet en hij vindt ook, met Sven Kramer en anderen, dat er te veel ‘lifestyle-schaatsers’ zijn. Jongens en meisjes die met auto’s vol sponsor-stickers door Heerenveen toeren en vooral veel 'stapjes maken'. Wantrouw iedere sporter die dat verkleinwoord dag in dag uit roept. Het is het vocabulaire van aanstaande verliezers. Sporters die bij Ritsma allergische reacties veroorzaken.

Ritsma is een winnaar pur-sang en haalt vandaag genadeloos uit. "Er zitten mensen in de grote teams die er qua niveau niet thuishoren, maar erin zitten omdat je er gezellig mee kunt koffie drinken. Inderdaad de lifestyleschaatsers. Daar hebben we er een hoop van. Hierdoor vallen anderen buiten de boot."

Opmerkelijk is vooral dat de schaatsicoon zich weer sterk maakt voor schaatskernploegen. In de jaren 90 van de vorige eeuw was het uitgerekend Rintje Ritsma die zich ontworstelde aan de nationale selectie van de KNSB en zichzelf en de Sanex-zeep op de kaart zette. Nog steeds beginnen er dames te blozen bij de zoete herinnering van de blonde schaatsgod die naakt opstaat uit een bad vol ijsblokjes. Deze stoere Fries zette het schaatsen als professionele sport op de kaart. 

De grote gevechten op de vier afstanden, daar dreigt het juist volledig mis te gaan

Voordat iemand begint te sputteren over een zeurende oude man: dankzij Rintje Ritsma en zijn manager Patrick Wouters van den Oudenweijer zijn er schaatsers groot geld gaan verdienen. Sommigen zijn zelfs miljonair geworden. Rintje heeft dus alle recht van de wereld nu om hard uit te halen over de deplorabele staat van het Nederlandse allround schaatsen waar Sven Kramer geen enkele concurrentie heeft en een fitte Ireen Wüst straks alleen de talentvolle Antoinette de Jong in de slipstream mee krijgt.

Jan Blokhuijsen is ambitieus en zal zich wel weer melden en Koen Verweij is voor zichzelf en de hele schaatswereld een groot vraagteken. Een megatalent dat soms meer tegen zichzelf strijdt dan op het ijs met Sven Kramer. Overigens wil ik niet alleen zuur doen. Bij de Lotto-Jumbo ploeg heeft Jac Orie met Sanneke de Neeling een megatalent in huis en zullen Jan Smeekens, Kjeld Nuis, Gerben Jorritsma en Hein Otterspeer altijd met de besten meestrijden. Bij Team Beslist.nl zijn er de gebroeders Mulder en vooral de halve Japanner Kai Verbij die dit seizoen bewijst aan te kunnen sluiten bij de wereldtop. Maar dat zijn sprinters en Nederland is van oudsher toch het land van Rintje, Ard, Keessie en Sven. 

De grote gevechten op de vier afstanden, juist daar dreigt het volledig mis te gaan. Terecht wijzen de schaatsbestuurders op hoge kijkcijfers, afgelopen weekend oplopend tot boven de miljoen, maar een bekende sportmarketeer haalde zijn schouders op. "Allemaal 64-plus." Daar zit dus ook niet de toekomst van het allround schaatsen. De nieuwe Sven’s en Ireen’s moeten opstaan dankzij veel betere opleidingsmogelijkheden. Terug dus naar het wegbezuinigde Jong Oranje of de kernploegen.

Het einde van het marathonschaatsen en de lange baan is in zicht. Dat mag niet gebeuren

En dan mag het ook allemaal wel wat professioneler. Jac Orie (Lotto-Jumbo) en Mark Tuitert (ISkate) weten prima wat ze doen net als de commerciële 'coming-man' Dennis van der Laan, manager van Jan Blokhuijsen en Team Stressless, maar verder overheerst het amateurisme. Laten er wat heren ook eens goed nadenken over waarom de succesvolle reisorganisatie Corendon het schaatsen verlaat.

Die zijn klaar met lieden die vooral professional zijn als er contracten moeten worden getekend maar verder een mooie ploeg met schaatshelden als Jan Blokhuijsen en Koen Verweij om zeep helpen. Verder bedankte vandaag ook Stressless als hoofsponsor. Wel een team overigens met een perfect management, visie en uitstekend PR-apparaat. Met als grote animator Bart Veldkamp, met ondersteuning van Dennis van der Laan. Iedereen gaat ervan uit dat de inventieve zakenman Van der Laan wel met een opvolger van Stressless aankomt. Maar zorgwekkend is dit weglopen van sponsoren wel.

Het schaatsen in Nederland leeft dankzij succesvolle sprinters en de bezeten shorttrack-coach Jeroen Otter met helden als Daan Breeuwsma, Sjinkie Knegt en en Jorien ter Mors, maar het einde van het marathonschaatsen en de lange baan is in zicht. Dat mag niet gebeuren. Zo maar een suggestie op woensdagmorgen: dat motorracen heeft Rintje Ritsma wel gezien. Hij is verliefd op de beste zakelijk netwerkster van Nederland, Youandi Mazeland, en kan samen met iemand als Gerard Kemkers en op de achtergrond de sponsorbaas van KPN, Mark Versteegen, het schaatsen op de langere afstanden in Nederland succesvol reanimeren. Moet lukken. 

Lees ook

 • stekker er uit

  Japie toch accepteer nu eindelijk eens dat lange baan schaatsen en dan met name allround NIET te redden is ! Het is al jaren ten dode opgeschreven , het is alleen de vraag wanneer wordt de stekker er definitief uitgetrokken ? Ja er kijken een miljoen mensen naar schaatsen , maar dit zijn allemaal oudjes zoals jij zelf en we weten allemaal dat jouw generatie ook niet het eeuwige leven heeft . Om schaatsen te willen redden moet je er voor zorgen dat de jeugd zich aangetrokken voelt , maar dat is een mission impossible dat weet jij net zo goed als ik . Allrounden is al jarenlang van een miserabel niveau . Er is al jarenlang slechts 1 specialist en de rest van het schaatsveld komt er zijn bed niet voor uit en geef ze eens ongelijk . Het is namelijk te stom en te saai voor woorden , weg er mee en liever gisteren nog dan vandaag

  27 januari 2016 Chat icon Reageer
 • stekker er uit

  Je gelooft toch niet serieus dat Rintje , dat mens van hem , Kemkers die allang schaatsen de rug heeft toegekeerd en Mark Versteegen schaatsen nog wél kunnen redden ?? Wees niet zo naief man . Allround is niet te redden en zeker niet door die 4 . Je moet jeugd aan zien te trekken en dat is een onmogelijke opgave Jeugd die kiest voor voetbal hockey of desnoods shorttrack Maar een tip : Jumbo sponsort ook Verstappen , laten ze die jongen inzetten om jeugd naar thialf te lokken Kom met iets snels en spectaculairs en de jonkies raken wellicht geinteresseerd

  27 januari 2016 Chat icon Reageer
 • Bert Al

  Waarom lees ik niets over Patrick Roest en het grote aantal 18-20 jarigen dat deel nam aan de Nederlandse Kampioenschappen?

  28 januari 2016 Chat icon Reageer

Jouw mening

Wij zijn benieuwd wat jij van dit artikel vindt. Om te reageren moet je ingelogd zijn. Dat kan middels je Facebook- en Twitter-account of met behulp van je e-mailadres.

Om je reactie te plaatsen vragen we je de code hieronder over te nemen