Column Jaap: Mark en Sven for president

De kans dat de oude Paus van het internationale schaatsen Ottavio Cinquanta dit weekend in Heerenveen plaatsneemt op de eenvoudige VIP-stoeltjes van Thialf is net zo groot als dat er dit weekend wereldrecords sneuvelen. De machtige voorzitter van de ISU heeft het niet zo op Nederlanders die altijd maar weer het langebaanschaatsen willen vernieuwen.

Met hun grote bekken denken ze dat ze de Italiaan mogen uitdagen en met afgrijzen denkt de ijs-Napoleon aan een open brief van Ireen Wüst in De Telegraaf die het lef had om hem uit te dagen en op te roepen tot een schaatsrevolutie om de fans weer terug te krijgen in de ijshallen.

Dat er wat moet gebeuren is duidelijk. In de Max Aicher Arena in Inzell kon je het afgelopen weekend binnen 5 minuten alle aanwezigen persoonlijk welkom heten. Een paar honderd trouwe fans die al tientallen jaren het schaatscircus volgen en voor het overgrote deel nog met een ouderwetse BIC-balpen in een kriebelig handschrift iedere rondetijd meeschrijven. Tijdens de vele dweilpauzes is in Inzell de warme chocola nooit ver weg net als de oude verhalen uit de glorietijd van ‘Ard en Keessie’, toen Nederlandse fans als Vikingen de wereld veroverden. Natuurlijk, tijden veranderen. Gelukkig maar en nog altijd heeft schaatsen een enorme potentie om  Nederland weer oranje te kleuren. Het ligt niet aan de schaatsers van dit moment. Er rijdt een prima generatie die op en rond de baan alles hebben om de sport groot te maken.

Schaatsen is niet dood, al zou je dat wel denken als je de tv-beelden ziet van World Cups in lege hallen

De ‘brains en look’s’ van Sven Kramer, Ireen Wüst, Thomas Krol, Kjeld Nuis, Hein Otterspeer, de Mulder-brothers en al die anderen blijven smeulend vuur voor de Nederlandse sportfans en er is niet veel voor nodig om daarmee Nederland weer in vuur en vlammen te zetten. Wat daar in ieder geval voor nodig is, is een staatsgreep op het kleine kantoortje aan de Avenue Juste Olivier in het Zwitserse Lausanne waar Cinquanta en zijn eeuwige schaduw en kofferdrager Jan Dijkema, notabene uit het Twentse Tubbergen, de macht delen.

Schaatsen is helemaal niet dood, hoewel je dat soms wel zou denken als je de tv-beelden ziet van World Cups in lege hallen. De sport moet alleen als zoveel andere zaken in de wereld totaal op de schop. Kijk hoe van grote internationale volleybalwedstrijden grote shows zijn gemaakt met licht en muziek zonder de sport geweld aan te doen, hoewel daar die twee discjockeys met een midlifecrisis via de achterdeur afgevoerd zouden mogen worden.

Laat de beste sportmarketeers en organisatoren van Nederland en dus van Europa een reddingsplan maken voor de World Cups. Maak met tv-stations afspraken over hoe schaatsen nog beter in beeld te brengen is. Camera’s in de kleedkamers desnoods. Zorg dat er in de huiskamer beschaafd gegokt kan worden. Maak de programma’s desnoods nog korter en gebruik de social media om de hippe jongeren de ijsbaan binnen te krijgen.

Verlaag die veel te hoge toegangsprijzen. Nederland is het Silicon Valley van de wereld als het gaat om vermarkten en aantrekkelijker maken van sport. Zet de beste sportmarketeers vanuit Amsterdam, Ouderkerk aan de Amstel en Eindhoven aan tafel met mensen als Lotto-Jumbo-coach Jac Orie en Team Stressless-manager Dennis van der Laan en reanimeer het schaatsen. Van hartpatiënt tot ambitieuze player in het digitale tijdperk.

Een mooi duo om met een hoge-druk-spuit de stofnesten in de schaatssport op te ruimen

Echt, het zal niet gebeuren. De schaatssport wordt internationaal geterroriseerd door mannen met grote ego’s, plasproblemen en een aangeboren overlevingsinstinct. Die vinden het maar lastig dat die Nederlanders maar voortdurend blijven mekkeren over vernieuwingen en meer show in de World Cups. De ISU-heren vinden het prima zo. Businessclass de wereld over. Lieve meisjes die ze opvangen in de VIP-room’s op luchthavens in Zuid-Korea en China. De duurste hotels. En de World Cups schaatsen schrijven ze stiekem af. Levert te weinig op en je loopt er altijd weer tegen lastige Nederlanders op. En als er dan vanuit de KNSB prima ideeën komen om wel wat te gaan doen, dan gaan er tegenstemmen komen uit pakweg Dubai of Singapore waar ijs alleen als verkoeling in de whisky gaat.

Tijd voor revolutie. Sporters focussen nu nog op de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea, maar daarna heeft Sven Kramer alle tijd. Dan kan de beuk erin. Als het moet samen met Mark Tuitert. Een mooi duo om het schaatsen te gaan redden en met een hoge-druk-spuit de stofnesten in de schaatssport op te ruimen. Sven en Mark, kampioenen op het ijs en straks als frontsoldaten om de schaatssport te redden. Kunnen de 80-er’s Jan Dijkema en Ottavio Cinquanta eindelijk achter de geraniums in Tubbergen en Milaan. Soms kan een revolutie niet snel genoeg komen!

Lees ook

 • trek de stekker er uit

  Kom op man , Schaatsen is helemaal niet meer te redden , al jaren niet meer Ooit in de tijd van ene Ad en Keesie who the hell dat ook mogen zijn was schaatsen blijkbaar the Bom maar dat is al jaren niet meer zo Het is friese folklore onzin , dat onze jeugd totaal het kijken niet waard vindt In bejaardentehuizen staat de tv altijd aan dus lijken de kijkcijfers heel hoog maar niemand die weet meer wat hij heeft gezien en om welke wedstrijd of toernooi het ging. Alles lijkt op elkaar , elke wedstrijd is inwisselbaar Altijd zien we dezelfde lege kille hal , nooit is er eens sfeer en het duurt altijd zo lang ! Wat voor kunstingrepen we ook nog gaan krijgen , het is puur reanimatie maar het wachten is totdat de stekker definitief uit de patient wordt getrokken en geloof me die dag is dichterbij dan het lijkt

  11 december 2015 Chat icon Reageer
 • JZ

  Hahaha je denkt toch niet dat er ook maar iemand zit te wachten op beelden uit de kleedkamer?? Schaatsen is een allesbehalve sexy sport , vol met niet al te aantrekkelijke mannen en vrouwen die er uit zien als mannen. Het is geen hockey of volleybal, waar kleedkamerbeelden nog interessant van zijn en dan doel ik niet eens op lekkere lijven maar op het zien van de groepsprocessen. Bij individuele sporters krijg je alleen maar saaie rek en stek oefeningen te zien , wie zit daar op te wachten ? Accepteer nu eens dat schaatsen geen hippe sport is en dat nooit zal gaan worden ook. De enige kijkers zijn gepensioneerden, denk je nu echt dat die zitten te wachten op hippe show elementen , harde muziek en lichtshows? Welnee die oudjes willen gewoon rustig kijken en ronde tijden bijhouden met hun Bic pen, zoals ze dat al 50 jaar doen en jongeren die weten uberhaupt niet wat schaatsen is Geen puber die gaat voor zijn lol een middag schaatsen kijken. Sven Ireen en al die anderen zijn passé , die kunnen het schaatsen ook niet meer redden, die zorgen juist voor nog meer saaiheid en voorspelbaarheid.

  11 december 2015 Chat icon Reageer
 • bert de vries

  Volgens mij zijn alleen de korte afstanden erg leuk,en niet 30 of 40 rondjes,dat duurt te lang.Korte baan,140meter,500,1000 en 1500 meter zijn leuk en spannend om naar te kijken.maar de 3,5, 10km duren echt veel te lang.Wat ook leuk is ploegachtervolging,maar dan 1500meter.

  12 december 2015 Chat icon Reageer

Jouw mening

Wij zijn benieuwd wat jij van dit artikel vindt. Om te reageren moet je ingelogd zijn. Dat kan middels je Facebook- en Twitter-account of met behulp van je e-mailadres.

Om je reactie te plaatsen vragen we je de code hieronder over te nemen