Column Jaap Stalenburg: Sneuneuzen

Er waren genoeg redenen te bedenken voor FC Twente om Alfred Schreuder weg te sturen, maar de club zwicht niet voor de terreur van dolgedraaide fans. En dat is maar goed ook.

Ik zie die Ajax-fan met die ene hersencel nog voor me in de Arena. En dat stoïcijnse gezicht van Marco van Basten die de gek die hem voor 'pannenkoek" uitschold met een blik duidelijk maakte dat een wereldster niet te raken is door een Jantje Modaal met Gilles de la Tourette.

Het is mode. Een paar keer verliezen en krijsende Hunnen die zich fan noemen, rukken op naar stadions om bussen op te wachten die terugkomen van uitwedstrijden. Het geteisem gaat dan ongegeneerd los en spelers zijn 'zakkenvullers', trainers en voorzitters worden bedreigd en via Twitter gaan Tweets, met record aantal fouten, richting journalisten met doodsbedreigingen. Ik ken journalisten die hun leven niet zeker zijn als ze de Rotterdamse Kuip naderen. Zelf krijg ik de meest vreselijke bedreigingen als je op radio of tv iets vindt van een club. Het schijnt erbij te horen. Net als het er schijnbaar bij hoort dat gekken zich uitleven in vernielingen en geweld tegen politie als een club als NAC degradeert.

'Een grootse daad van Twente-bestuur om niet voor terreur en chantage te zwichten'

Daarom vond ik het gebaar van de leiding van FC Twente wel mooi. Daar ligt al weken de ambitieuze trainer Alfred Schreuder onder vuur. Bedreigingen via de social media. Misselijke spandoeken in het stadion met daarop 'Alfred moet weg'. Natuurlijk is er op de coach wel wat aan te merken. Het voetbal van FC Twente deed veel te vaak pijn aan de ogen en Schreuder heeft niet zo'n frisse rol gespeeld bij het ontslag van Co Adriaanse.

Allemaal waar, maar toch is het een grootse daad van het Twente bestuur om niet voor terreur en chantage te zwichten. De macht bij een voetbalclub is niet aan de straat en de grootste lawaaimakers. Dat is de wereld op zijn kop. Een trainer moet weg als hij het vertrouwen van club en spelers niet meer heeft. Zoals Fred Rutten bij Feyenoord. Dat schijnt in Enschede niet aan de hand te zijn en dus is er ook geen enkele reden om Alfred Schreuder te ontslaan.

Dat hij bij een club in financiële nood geen acht ton kan verdienen snapt hij zelf ook wel. Hij bood de Twente leiding aan om het daar over te hebben. Hij krijgt nu wel de dwingende opdracht mee om de harten van de fans terug te winnen.

'Wat een zootje sneuneuzen'

En terreur was verder overal. Ook in Haarlem waar, de ooit legendarische betaald voetbal clubs, als Veendam en Haarlem voor de fun nog een keer het veld opgingen. In stijl. Retro-shirts. Muziek, zang en dans, maar het liep anders. Tussen het onkruid van het Haarlem-stadion aan de Jan Gijzenkade werd er geknokt. Door fans van Haarlem en Wageningen. Wat een zootje sneuneuzen...

Lees ook

 • O.W.

  Ga je eerst eens verdiepen in de materie. Als je met dit materiaal alleen maar negatief defensief afbraakvoetbal speelt dan is het een keer klaar. Dat speelt al 2 jaar. Ik zal jou de videobanden van alle thuiswedstrijden van Twente toesturen en vorm dan pas een oordeel Jaap.

  05 juni 2015 Chat icon Reageer
 • bert de vries

  Joop Munsterman zou zich een kerel mogen tonen,door nu achter deze trainer tegaan staan,met deze grote puinhoop achter je en over je heen,wat te danken is aan de heer Munsterman,kun je geen prestaties verwachten. De sfeer is naturlijk deprimerend en dat werkt automatisch door naar de spelers.

  06 juni 2015 Chat icon Reageer
 • Frank

  Haha over sneuneuzen gesproken?! Dat zijn toch echt de onwetende stigmatiserende journalisten die zich nooit eens inlezen en ergens in verdiepen. Ook deze "journalist" kraamt weer totale onzin uit met een zeer kortzichtig simplistische kijk. Het gaat veel verder en het zit veel dieper meneer de journalist!! En het is zeker geen klein groepje relschoppers! Daarvoor hoef je enkel een blik te werpen op FCT sites incl duidelijke polls of eens het chagrijn in de Veste ervaren wat er al 2 jaar hangt

  06 juni 2015 Chat icon Reageer

Jouw mening

Wij zijn benieuwd wat jij van dit artikel vindt. Om te reageren moet je ingelogd zijn. Dat kan middels je Facebook- en Twitter-account of met behulp van je e-mailadres.

Om je reactie te plaatsen vragen we je de code hieronder over te nemen