Op z'n Frits': De Belg Max Verstappen

De Belg Max Verstappen heeft in Maleisië zijn eerste WK-punten gescoord. Het was na Nederland-Turkije een mooi begin van de zondagochtend, ook voor ons Nederlanders. Mede dankzij het commentaar van Olav Mol is kijken naar Formule 1 op Sport1 een attractie. Helaas voor ons is het dus wel de Belg Max Verstappen.

Een paar weken geleden noemde ik hem de opvolger van Johan Cruijff als tweede Nederlandse topsporter die in zijn leven mondiaal bekender zal worden dan de koning(in). Maar ik sprak voor mijn beurt. Verstappen is namelijk geen Nederlander.

'Nog voor de geschiedenis is begonnen, moeten we uit naam van de moeder de geschiedenis van Max Verstappen helaas al herschrijven'

Verstappen heeft dan wel een Nederlandse vader, maar hij heeft een Belgische moeder; Sophie Kumpen. De ex- van vader Jos Verstappen was in Het Laatste Nieuws heel duidelijk over de nationaliteit van haar zoon. “Max heeft alleen een Belgische identiteitskaart,” vertelde ze. En ze kan het weten, want zij moest vorig jaar zelf het contract van haar zoon met Team Toro Rosso tekenen, omdat Max toen nog minderjarig was.

Bij zijn debuut in de Formule 1 in Australië, veertien dagen geleden, was Max volgens zijn moeder dus ten onrechte als Nederlander geafficheerd. Ook vanochtend in Maleisië won hij als Belg en niet als Nederlander zijn eerste WK-punten. Nog voor de geschiedenis is begonnen moeten we uit naam van de moeder de geschiedenis van Max Verstappen helaas al herschrijven: het is de BELG Max Verstappen die als jongste coureur in de geschiedenis debuteerde in de Formule 1.

Moeder Kumpen was zelfs overigens een topcoureur in de kart, klopte ooit latere Formule 1 vedettes als Jarno Trulli en Giancarlo Fisichella. Ook sloeg ze, achteraf tot haar spijt, een aanbieding van het Formule 1 team van Renault af. Maar dat terzijde.

Foto: ANP

Is er dan helemaal geen Oranje hoop? Jawel. “Als Max op 30 september achttien wordt en mag kiezen, kiest hij de Nederlands nationaliteit. Dat heeft hij mezelf verteld. Zijn zusje van vijftien heeft me ook al gezegd dat ze op haar 18e kiest voor het Nederlanderschap,” vertelde zijn moeder. Dat betekent dat de Belg Max Verstappen op 23 augustus tijdens de GP van België op het circuit van Spa Francorchamps nog een thuiswedstrijd zal rijden.

Pas op 9 oktober tijdens de GP van Rusland in nota bene Sochi zal de nog steeds jongste debutant in de Formule 1 een Nederlander zijn. Misschien iets voor Poetin om onverwacht ff langs te komen en Max Verstappen te feliciteren met zijn dan net verworven Nederlanderschap?

Lees ook

 • Joris

  welk identiteitsbewijs je fysiek in de kast hebt liggen bepaalt niet je nationaliteit. dat word door de wet bepaald. volgens de Nederlandse wet is iedereen met een wettige Nederlandse ouder een Nederlander. de wet stelt zelfs expliciet dat je hiervoor niet in Nederland geboren hoeft te zijn.

  30 maart 2015 Chat icon Reageer
 • Michael Steel

  Max is tot zijn 18e officieel Belgisch staatsburger. Op zijn 18e verjaardag kan hij zelf bepalen welke nationaliteit hij aanneemt, aangezien zijn Vader Nederlander is en zijn Moeder Belgisch. Max heeft al aangegeven meer voor de Nederlandse nationaliteit te voelen, daarom wordt hij nu al als Nederlander gepresenteerd binnen de F1.

  30 maart 2015 Chat icon Reageer
 • Arnoud

  Max rijdt op een Nederlandse race-licentie. Dus race-technisch is hij gewoon een Nederlander, zo werkt dat in de sport. De Belgen balen wel erg dat ze de kans gemist hebben om hem van een Belgische racelicentie te voorzien, maar mogen van mij net zo trots op hem zijn als wij.

  30 maart 2015 Chat icon Reageer
 • Jacques

  Maakt eigenlijk niet uit welke nationaliteit hij zelf kiest. Zijn moeder is Belgische, hij is geboren in België en hij woont in België. Enkel zijn vader is Nederlander. Dat maakt hem meer Belg dan Nederlander.

  21 mei 2016 Chat icon Reageer

Jouw mening

Wij zijn benieuwd wat jij van dit artikel vindt. Om te reageren moet je ingelogd zijn. Dat kan middels je Facebook- en Twitter-account of met behulp van je e-mailadres.

Om je reactie te plaatsen vragen we je de code hieronder over te nemen