De Fab 4

Met wereldkampioen Roel Boomstra, Jan Groenendijk, Martijn van IJzendoorn en Wouter Sipma heeft Nederland vier jonge topdammers. Tussen 1 en 15 oktober strijden ze om de wereldtitel in Estland. Helden maakt kennis met het bijzondere kwartet.

Roel en Wouter studeren natuurkunde aan de Rijksuniversiteit van Groningen, Jan studeert natuur- en sterrenkunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en Martijn heeft net het vwo afgerond en begint aan een studie elektrotechniek. Ze hebben een goed stel hersens, dat is niet verrassend, maar wie denkt met vier wereldvreemde vogels te maken te krijgen, komt bedrogen uit. Ze hebben allemaal vroeger ook ‘gewoon’ gejudood, getennist of gevoetbald. “Wij vinden uitgaan ook leuk, hoor. We combineren allemaal een studie met dammen, maar voor leuke dingen is ook gewoon tijd. We sluiten onszelf niet alleen maar op. We moeten ook ontspannen,” zegt Martijn.

Wouter: “Nee, als we elkaar zien, wordt er echt niet alleen over dammen gesproken.”
Jan: “Het gaat bij ons veel vaker over vrouwen. En soms hebben we het ook over dammen.”

‘Ik ben wel een paar keer via het balkon het hotel ontvlucht

Om de vraag of ze tijdens een toernooi weleens stiekem via de regenpijp het hotel verlaten om op stap te gaan, wordt hard gelachen. Drie gezichten richten zich tot Martijn. “De regels bij EK’s en WK’s schrijven voor dat je om elf uur ’s avonds op bed moet liggen. Nou, ik ben wel een paar keer via het balkon het hotel ontvlucht. Dat was in Polen. Ik vind het nou eenmaal leuk om met andere mensen samen te zijn. Het is in Wit-Rusland ook voorgekomen dat ik weer eens weg was. Mijn coach kwam daarachter, was hij niet blij mee. Zat ik op een andere kamer.”

De vriendin van Martijn is de wereldkampioen dammen bij de vrouwen, de Poolse Natalia Sadowska. Vandaar. Ook Jan heeft sinds kort een vriendin.
Martijn: “Jij bent sinds vorig jaar een beetje gezakt op de wereld- ranglijst en je hebt sinds kort een vriendin, Jan...”
Jan: “En jij dan?”
Martijn: “Nou, met mij gaat het wel redelijk.”
Jan: “Bij het laatste toernooi waaraan we alle vier meededen, eindigde ik als laagste. Dat komt niet doordat ik nu een vriendin heb. Ik heb iets minder aandacht aan het dammen besteed, omdat ik alle aandacht nodig had voor m’n studie.”

Het complete verhaal is te lezen in de nieuwe Helden die nu in de winkels ligt, maar natuurlijk ook op Blendle

Jouw mening

Wij zijn benieuwd wat jij van dit artikel vindt. Om te reageren moet je ingelogd zijn. Dat kan middels je Facebook- en Twitter-account of met behulp van je e-mailadres.

Om je reactie te plaatsen vragen we je de code hieronder over te nemen