Laatste seizoen Bob de Jong

Schaatser Bob de Jong stopt er na het volgende schaatsseizoen mee. De 38-jarige routinier gaat komende maanden in Canada schaatsen, en daarne gaat hij zich richten op zijn laatste NK afstanden rijden. Stiekem hoopt hij op een afscheid bij de Elfstedentocht. 

 

In een persverklaring geeft de schaatser aan dat hij de knoop heeft doorgehakt. “Rijden in een vernieuwd Thialf of op de Spelen in Zuid Korea in 2018 klinkt heel erg aantrekkelijk: steeds maar weer genieten van ieder succes, trainen voor het volgende toernooi en werken aan een volgend succes ..... echter na twintig jaar is dat geen reden meer om nog langer door te gaan."

Bob de Jong maakte in Berlijn november 1996 zijn WC debuut. Hij specialiseerde zich in de lange afstanden:de vijf en tien kilometer. In 2006 in Turijn won hij de gouden olympische medaille op de 10.000 meter. De Jong was de eerste schaatser die overstapte op de klapschaats. Hij staat in de boeken met het wereld record op de 3.000m en de 5.000m Nederlands record op vaste schaatsen.

'Meedoen is geen doel, goede wedstrijden wel'

"Ondanks dat het schaatsen zo diep in mijn hart zit heb ik toch besloten om een punt achter mijn carrière te moeten gaan zetten. Dit doe ik nadat ik nog éénmaal een mooi seizoen heb gedraaid met de NK Afstanden en mogelijk als afsluiter een Elfstedentocht. Titels zullen een echte bonus zijn. Meedoen is geen doel, goede wedstrijden wel. Vanaf 2016 zal ik mij gaan focussen op een carrière na de sport, ik zal me geleidelijk aan meer gaan bezig houden met andere zaken waarvoor ik ook een passie heb zoals bijvoorbeeld bouwkunde en mijn ambassadeursschap voor Blessed Generation en andere sportieve uitdagingen.”

'Tussen mijn twintigste en dertigste was ik alleen maar met de toekomst en mijn sport bezig'

Vorig jaar sprak Helden nog met de langeafstandsspecialist. Hij gaf toen ook al aan dat hij met een afstand naar zijn carrière kijkt en ook heel erg kan genieten van zaken als een museumbezoek. “Ik sta daar de laatste jaren meer voor open. Dat heeft denk ik met leeftijd te maken. Tussen mijn twintigste en dertigste was ik alleen maar met de toekomst en mijn sport bezig. Naarmate je ouder wordt, ga je je meer interesseren voor gebeurtenissen uit het verleden."

Barbara Barend toog met 'haar Held' Bob de Jong naar het Rijksmuseum, tijdens het maken van de reportage kwam ze erachter dat Bob een echte kunstliefhebber is.

 
 
Frits Barend: 'Bestaat er zoiets als een schaats-AOW?'

Frits Barend is ook bewonderaar van de routinier. "Bob was niet alleen garantie voor Olympische medailles, maar vooral een ouderwetse liefhebber, die het liefst tot de Spelen van 2028 was doorgegaan." Volgens Barend geeft De Jong kleur aan het schaatsen, maar er is nog één vraag die de hoofdredacteur bezighoudt: "Bestaat er trouwens zoiets als schaats-AOW?"

 

Lees alles van Bob de Jong op HeldenOnline.nl op de Fanpage van Bob de Jong.

Lees ook

  • JanWillem

    Knap dat Bob nu het eindpunt van zijn schaatsloopbaan lijkt te hebben vastgesteld. Als het minder wordt is het uitstekend als je het in ziet aan de andere kant is het het mooiste als je ook die laatste (internationale) prijs nog meepikt. Fantastisch dat die gouden medaille er in 2006 gekomen is. Wat straks rest is de herinnering aan een fantastische stayer die zich vooral via de eindsprints in de harten van de ware schaatsliefhebber heeft geplaatst.

    27 juni 2015 Chat icon Reageer

Jouw mening

Wij zijn benieuwd wat jij van dit artikel vindt. Om te reageren moet je ingelogd zijn. Dat kan middels je Facebook- en Twitter-account of met behulp van je e-mailadres.

Om je reactie te plaatsen vragen we je de code hieronder over te nemen