Lionel Messi: voetballen in stilte

Gesteggel over een nieuw contract. Een strafblad. Getrouwd. Met Barcelona stondhij in de schaduw van Cristiano Ronaldo en Real Madrid. Er was veel te doen om Lionel Messi de afgelopen tijd. Is het verval ingetreden op z’n dertigste? Een portret van Leo door Edwin Winkels, al jaren woonachtig in Barcelona en volger van de club. 

Tekst: Edwin Winkels

Hij leeft in bijna absolute stilte, overal waar hij is, waar hij komt. Om te beginnen thuis. Of rond het huis, beter gezegd, want binnen zijn weinig mensen geweest die niet bij de familie of intieme vriendenkring horen. Al is hij ook daar, zeggen die vrienden altijd, niet de grootste prater. 

Rond zijn woning, of complex eigenlijk, in de heuvels van de wijk Bellamar van Castelldefels, 25 kilo- meter ten zuiden van Barcelona, heerst bijna de hele dag een wel- dadige rust. Niemand die Lionel Messi lastigvalt. De buren kennen hem, en hij kent de buren een beetje. Slechts een van hen deed altijd een beetje lastig; Messi kocht de buurman daarop uit, en vergrootte zo het ommuurde terrein waar hij woont. In stilte, in alle rust.

'Zijn honger is nog niet gestild'

Getrouwd, blij met zijn vrouw en jonge kinderen, gelukkig in zijn huis in Castelldefels, volwassener en rustiger dan ooit; vanaf zijn dertigste kunnen nog steeds mooie dingen van de kleine artiest worden verwacht, van het manneke dat op zijn elfde slechts 132 centimeter mat, ruim 20 centimeter korter dan de gemiddelde Nederlandse jongenvan die leeftijd. Nu meet La Pulga, de vlo, 1,69 of 1,70 meter, afhankelijk van de bron, en staat hij al een onwaarschijnlijke hoeveelheid van twaalf jaar aan de absolute wereldtop. Fit, alweer een tijd gezond na een frustrerende periode van blessures in 2013 en 2014, die hem ook op het WK in Brazilië nog parten speelden, zoals hij eigenlijk bijna altijd gezond is geweest, zeker sinds een nutritionist zijn dieet wijzigde en hij, tegen de Argentijnse gewoonte in, minder vlees en meer vis eet.

En hij is het nog niet zat. Zijn honger is nog niet gestild, zijn records nog niet op hun definitieve, waarschijnlijk voor altijd onbereikbare hoogte. Honger die hij op jonge leeftijd al had. Al is het verhaal van zijn jeugd niet geschreven in een typische Zuid-Amerikaanse sloppenwijk, het is wel een verhaal van de honger, de Argentijnse honger naar voetbal, de bal als enig middel in het leven om verder te komen. Die honger nam Messi mee naar Europa. Mét zijn talent, natuurlijk. 

Het complete verhaal is te lezen in de nieuwe Helden die nu in de winkels ligt, maar natuurlijk ook op Blendle

Lees ook

Jouw mening

Wij zijn benieuwd wat jij van dit artikel vindt. Om te reageren moet je ingelogd zijn. Dat kan middels je Facebook- en Twitter-account of met behulp van je e-mailadres.

Om je reactie te plaatsen vragen we je de code hieronder over te nemen