Turnvluchtelingen Lieke en Sanne Wevers

Eigenlijk zijn twee helden van de vrouwenturnploeg die zich zaterdag zo verrassend voor de Olympische Spelen plaatste, de tweeling Lieke en Sanne Wevers, turnvluchtelingen.

Zij vluchtten niet voor een misdadig buitenlands regime, maar voor een Nederlandse turntrainer, de in Helden aan de hand van vele getuigenverklaringen geregeld als kindermishandelaar omschreven Frank Louter. Geboren in Friesland braken de zusjes als turnster door in Twente onder de vleugels van hun ouders Vincent en Gemma Wevers. Het echtpaar maakte via persoonlijke offers van de turnclub Bosan TON (Topturnen Oost Nederland) een nationale topclub. Totdat via een ordinaire, ouderwetse coupe Vincent Wevers een paar jaar geleden tot zijn ontzetting werd 'afgezet' als hoofdcoach van het turnbolwerk TON. En wie werd de nieuwe machthebber? De kindermishandelaar uit Zoetermeer. Hij kreeg en greep de macht bij de door de familie Wevers met bloed, zweet en trainen opgebouwde turnclub. Als een echte dictator weerde hij Vincent Wevers uit zijn voormalige domein. Wat restte de zusjes Lieke en Sanne? Louter wenste hen niet in zijn nabijheid, ze waren niet welkom in de turnhal en waren 'besmet' door hun vader en Louters voorganger Vincent.

'Lieke, Sanne en vader Vincent vonden en kregen 'turnasiel' in Heerenveen'

De talentvolle tweeling restte niets anders dan vluchten, letterlijk vluchten, samen met hun vader. Zoals bij veel vluchtelingengezinnen bleef moeder Gemma achter. Lieke, Sanne en vader Vincent vonden en kregen 'turnasiel' in Heerenveen. Afgelopen zaterdag volgde de kroon op hun werk. Wat onder de toenmalige bondscoach Louter begin deze eeuw tot louter frustraties leidde, lukte wel onder bondscoach Gerben Wiersma: de Nederlandse turnploeg met de jonge talenten Lisa Top, Eythora Thorsdottir, Mara Titarsolej, Tisha Volleman en de ervaren 'kopvrouwen' Sanne en Lieke Wevers plaatste zich voor het eerst sinds veertig jaar weer als team voor de Olympische Spelen. Vluchten kan niet meer.

Lees ook

 • Kirsten

  Wat heeft het nou voor zin om steeds weer die oude koeien uit de sloot te halen. Hoe tof zou het niet zijn om de focus eens te richten op de huidige trainers die voortreffelijk samenwerken en daarmee de basis legden voor dit geweldige succes. Vijf clubs leverden turnsters die afreisden naar Glasgow. Alle trainers waren er, sommigen zelfs met dubbele belangen. Geweldig toch hoe zij als één team hebben gefungeerd ondanks persoonlijke teleurstellingen? Laten we het succes benoemen in plaats van steeds maar weer azijn pissen. Met je neus naar de toekomst ligt het verleden achter je!

  26 oktober 2015 Chat icon Reageer
 • Corine Timmermans

  Geachte heer Barend, Wat zou het mooi zijn als u ook een keertje echt wil delen in het enthousiasme van alle turnliefhebbers. Het nederlands vrouwenteam heeft een prachtige historische prestatie neergezet, die een positieve olumn verdient. Bij iedere mooie prestatie voelt u blijkbaar de behoefte om de heer Louter weer door het slijk te halen. Ik ken de heer Louter niet maar wordt enorm moe van uw eeuwig terugkerende vete. Ik heb zelden een journalist getroffen die zoveel in herhaling valt. Ik zie graag dat u een volgende keer als een echte sportliefhebber spreekt over de fantastische prestatie van de turnsters die kneiterhard werken om dit te bereiken. Dat verdienen ze, Met vriendelijke groet, Corine Timmermans

  26 oktober 2015 Chat icon Reageer
 • Suzanne

  Beste Frits, waarom toch altijd alleen maar negatief over het dames turnen?!? Zit toch niet altijd zo te zeiken, zie de wereld eens positief en complimenteer het team dat er staat met hun historische prestatie. De meiden hebben er samen met hun trainers keihard voor gewerkt, met Sanne en Lieke als leading ladies. Frank Louter heeft niets met dit team van doen, laat hem er dan ook gewoon buiten en feliciteer de turnsters met hetgeen ze bereikt hebben. Daar word je zelf vast ook een stuk vrolijker van....

  26 oktober 2015 Chat icon Reageer
 • Saskia

  Wat een goedkope journalistiek! Oud nieuws combineren met het populistische vluchtelingendebat, makkelijk scoren zo!

  26 oktober 2015 Chat icon Reageer
 • E

  Sommige mensen zien hun fouten in en veranderen. Ga eens met Frank Louter of zijn huidige turnsters en hun ouders in gesprek. Meer dan positieve kreten zijn er niet! Jammer dat je te star bent om dat in te zien of zelfs maar te onderzoeken. Nee het is makkelijker om het Nederlandse turnen gewoon negatief in beeld te blijven brengen. Liever dat nog dan de geweldige prestatie uitmeten!

  26 oktober 2015 Chat icon Reageer
 • Tessa

  Frits, blij dat je ons wakker houdt. Binnen het turnen is te vaak, te lang en door te veel mensen geprobeerd iedereen rustig in slaap te sussen. Blijf dat doopceel lichten zo nu en dan. Want getuige de reacties hierboven is het hard nodig. Ik kan me niet voorstellen dat jullie, Kirsten, Corine en Suzanne, niet willen zien dat deze prestatie van Sanne en Lieke juist op dit moment, en juist ingegeven door het nabije verleden, extra bijzonder is. Of misschien zien jullie het wel, maar is het te pijnlijk om dat toe te geven. Ondanks alle ellende, de verwensingen, het gevecht en ondanks de persoonlijke klappen in hun gezicht die ze moesten verwerken, leveren ze dit jaar een overweldigende prestatie. Het feit dat ze het afgelopen anderhalf jaar zo hard zijn geraakt, zowel de meiden als hun ouders, had heel goed het einde van hun carrieres kunnen betekenen. Ik heb voor elke Oranje turnster, in en buiten het team, wel of niet geselecteerd, bewondering. Ik ben trots op alle (voormalige) coaches. Maar voor deze meiden én hun ouders heb ik diep respect. Omdat zij niet alleen een strijd leverden op de turnvloer, maar ook daarbuiten: de strijd tegen de gesloten gemeenschap die TON Almelo heet. Denk je in: Afscheid moeten nemen van je leven, Gedwongen moeten acclimatiseren bij een nieuwe club, ondertussen de zorgvuldig gepositioneerde messen uit de gespierde ruggen halen, de scherven oprapen en je vastbijten in een nieuwe toekomst: een diepe buiging. Diep respect. En een vette middelvinger richting Louter en consorten.

  26 oktober 2015 Chat icon Reageer
 • Carolien

  En dit medium heet 'helden'... Behandel deze meiden dan ook als helden en niet als een manier om weer negatieve sensatie van een paar jaar geleden op te zoeken. Erg triest en totaal niet respectvol voor dit geweldige team die historie heeft geschreven. Heel Nederland is trots op deze helden en kijkt vooruit naar Rio, misschien een idee om dat ook is te gaan doen op dit medium en jullie naam eer aan te doen.

  26 oktober 2015 Chat icon Reageer
 • Karin

  Wat had dit een mooie blog kunnen zijn als Frits Barend niet zo was blijven hangen in het verleden maar z'n ogen geopend had voor de huidige turnsters en trainers. Ik ben in elk geval super trots op wat Team Nederland afgelopen zaterdag heeft gepresteerd, kippevel!

  26 oktober 2015 Chat icon Reageer
 • Leonie

  Bah wat een vervelend stuk weer.... Het zegt meer over Frits Barend dat hij het nodig heeft als zogenaamd' kenner' en 'ervaringsdeskundige' hier een oordeel over te geven om zijn eigen carrière nog een boost te kunnen geven. Ten koste van de jonge meiden. Laten die publieke personen eens het voorbeeld zijn door sportief en tolerant in de maatschappij te staan, met een beetje meer liefde en positiviteit. Tijd voor een jonge generatie verslaggevers met meer gevoel en verstand! Ik hoop dat Frits meer liefde in zijn leven ontvangt om meer mededogen te kunnen ervaren. Want ook Frits verdient kansen en mededogen.

  26 oktober 2015 Chat icon Reageer
 • Kirsten

  @Tessa, ik ben het ontzettend eens met wat jij schrijft. De meiden verdienen dat respect enorm. Echter, niet de kwestie Louter en Almelo zou aandacht moeten krijgen maar de geweldige teamprestatie van team NL, inclusief alle trainers die wél in staat zijn om samen te werken en samen te bouwen aan dit succes. Ik vind het heel spijtig dat ieder turnsucces wordt aangegrepen om dat gesloten hoofdstuk iedere keer weer te heropenen.

  26 oktober 2015 Chat icon Reageer
 • Tanja

  Zouden de Wevers blij zijn met dit artikel? Ik geloof het niet. Gezien de goede prestaties in het afgelopen jaar hebben die vast een flinke streep getrokken onder het verleden. Wie telkens dezelfde koeien uit de sloot blijft halen en goedkope journalistiek bedrijft, wordt al snel niet meer serieus genomen en gauw vergeten. Gemiste kans!

  26 oktober 2015 Chat icon Reageer
 • Tessa

  @kirsten: volledig met je eens, behalve voor wat betreft je laatste zin. Ik vind het juist zo spijtig dat elk woord dat lijkt te verwijzen naar (voormalige) misstanden binnen de turnwereld meteen de nek wordt omgedraaid. Daarmee wordt keer op keer bewezen dat de doofpot een groot goed is binnen deze sport. Jammer. Echt jammer. Openheid, aanspreekbaarheid en het -openbaar- blijven benoemen van die misstanden is wat mij betreft de enige manier om de zweem van geheimzinnigheid binnen de sport weg te nemen. Wegkijken en struisvogeltje spelen helpt niet. De andere artikelen op en in Helden belichten in mijn optiek die andere kant voldoende. De trots en het respect voor de prestaties binnen het turnen worden niet genegeerd. Juist die balans is nodig. De smet wegpoetsen is echt de oplossing niet.

  26 oktober 2015 Chat icon Reageer
  • Lisanne

   @tessa zou het niet een stuk eerlijker zijn als de heer Barend twee stukken zou plaatsen ? Eentje over Frank Louter en zijn huidige verrichtingen bij zijn huidige club vanuit het nodige onderzoek, en eentje helemaal los daarvan waar hij de Nederlandse dames en hun coaches de hemel in prijst zonder koste wat het kost daar weer een negatieve noot aan toe te willen voegen? Daar zou ik volledig vrede mee hebben. Dat de heer Barend deze prestatie aangrijpt om de kwestie Louter weer op te rakelen niet. Dat is ronduit schandalig in mijn ogen.

   26 oktober 2015 Chat icon Reageer
   • Tessa

    Waarom? Het is niet aan Helden om de naam van Louter te zuiveren. Ik zie echt niet in waarom dat zou moeten. En dat stuk waarin het team de hemel ingeprijsd wordt moet er overduidelijk komen. Natuurlijk!

    26 oktober 2015
   • Lisanne

    Ik heb het niet over het zuiveren van een naam. Ik heb het over het in beeld brengen van de huidige situatie, en die weet ik ook niet. maar dan wel als los artikel, en niet met de prachtprestatie van onder andere de zusjes Wevers in Glasgow als totaal onrelevant aangrijpingspunt. Want zij verdienen vele malen beter dan dat

    26 oktober 2015
 • Lisanne

  Beste Frits, Dit artikel kan ik alleen maar als ontzettend sneu beschrijven. De Nederlandse turnsters hebben geschiedenis geschreven door zich voor het eerst in het moderne turnen zich met een team te plaatsen voor de Olympische Spelen. En rechtstreeks nog wel, niet eens via de achterdeur waarop gehoopt werd. In plaats van het euforische artikel dat deze prestatie verdiend krijgt de lezer een sensatiezoekend verhaal voorgeschreven met een van uw favoriete slachtoffers; Frank Louter. Iemand die helemaal niet eens betrokken is geweest bij het leveren van deze prachtige prestatie. Waarom hengelt u dit weer op uit de archiefbak? Zou het niet voor de sport, de trainers, de turnsters en vooral voor uw lezers een stuk eerlijker zijn en te schrijven over wie en wat er wél allemaal bijgedragen heeft aan deze prestatie? Over de prachtige weg van samenwerking, delen van kennis en elegantie waaraan het team deze plaats te danken heeft? Over de goede weg die het Nederlandse damesturnen is ingeslagen en over de successen die hier momenteel mee geboekt worden? Jammer dat u zo onsportief bent en zelfs aan dit succesverhaal een zwarte rand wilt toevoegen die kant nogmaals raakt en over komt als aandachtszoekerijmvoor een niet relevante, verjaarde kwestie. Zeker voor iemand die zich neer wil zetten als sportliefhebber stelt mij dit zeer teleur. Deze meiden verdienen veel beter dan door achter hun rug om gebruikt te worden om een ander nog zwarter te maken.

  26 oktober 2015 Chat icon Reageer
 • Kirsten

  @Tessa, maar het verleden kun je niet meer veranderen. Vanuit de huidige situatie voortborduren naar de toekomst (RIO!!!) heeft volgens mij veel meer zin dan continu herinnerd worden aan die smet uit het verleden. De beste manier om mensen hun ongelijk te bewijzen als topsporter, is door in de arena te presteren. Dat doen Sanne en Lieke ongelooflijk goed. Daar hebben zij echt niet zo'n blog voor nodig, echt niet. Zij zijn sterker, vele malen sterker.

  26 oktober 2015 Chat icon Reageer
  • Tessa

   Maar Sanne, Lieke en Vincent hebben dit stuk toch ook niet geschreven? Zij hebben er niet om gevraagd. Het enige dat Frits doet, is laten zien hoe sterk zij zijn. Dat is de essentie die ik lees in deze column. Frits beschrijft dat zij laten zien dat ze sterker zijn dan wie ook: omdat ze na het debacle bij hun vorige club op deze manier weten te revancheren.

   26 oktober 2015 Chat icon Reageer
 • Kirsten

  Overigens ontken ik die misstanden niet hoor. Ik vind het alleen niet oké dat die zo aan één persoon worden gehangen terwijl er overduidelijk meer signalen zijn en zijn geweest. Daar wordt niks mee gedaan en dat vind ik niet oké. Als je dan toch pretendeert journalistiek te bedrijven, moet je in ieder geval zorgen dat je een goed beeld hebt van het totaalplaatje. En dat is duidelijk niet aan de orde.

  26 oktober 2015 Chat icon Reageer
 • Tessa

  @Kirsten Wederom eens. Wat mij betreft hoeft het verlden niet voortdurend opgerakeld te worden. Maar het feit dat de naam Louter niet genoemd mag worden verbaast me in elke discussie weer. Ik wil alleen maar aangeven dat de prestatie van alle meiden, als team en individueel, fantastisch is. Dat verdient een groots artikel en dat komt er ook ongetwijfeld. Binnen dat team mag de worsteling van beide meiden Wevers best benadrukt worden. Ze hebben een ongelooflijke strijd moeten leveren op de weg naar Rio en die strijd hoeven we echt niet te negeren. Het is een surplus op een toch al geweldige prestatie voor het team. Het zou gek zijn als die strijd niet werd benoemd. Frits, jij en ik zullen niet de enige zijn die dat zo ziet? Het gaat mij niet om Louter, of om mensen door het slijk halen. Het gaat mij om het benoemen van die worsteling die iedereen collectief vergeten lijkt te zijn. Daarbij: het is een column. Een eigen mening, wat scherper aangezet en met een knipoog. Een column heeft een ander doel en kan inhoudelijk niet vergeleken worden met een achtergrondartikel zoals Lisanne dat graag zou zien. Dat artikel komt er vast. Het is Frits en zijn redactie geraden. Het team, coaches en turnsters, verdient dat spotlicht.

  26 oktober 2015 Chat icon Reageer
 • Mfranke

  Wat een slecht stuk!!!!! Ook de vergelijking met "turnasiel" goedkoop en slecht bedacht. Ik ben zelf een jaar lang weekelijks in de zaal van TON geweest kan niet anders zeggen dat ik groot respect heb voor de manier waarop er gewerkt wordt door Frank Louter en zijn ploeg!!!!!! Z'n verhaal is gewoon willen scoren over de rug van een ander heeeeeeeel goedkoop Frits DIT WILDE IK WEL EVEN KWIJT!

  26 oktober 2015 Chat icon Reageer
 • Mfranke

  Met je eigen achtergrond Frits Barend zou je beter moeten weten!!!!!!! Schaam je om dit vergelijk te trekken

  26 oktober 2015 Chat icon Reageer
 • Norbert

  Beste Frits, Ga je nu het fantastische succes van de Wevers-zusjes misbruiken om je oude vete met turntrainer Frank Louter nieuw leven in te blazen? Je slaat met dit stukje de plank finaal mis. Voor je zulke harde beschuldigingen uit, zou ik me eerst maar eens gaan verdiepen hoe het werkelijk in elkaar zit. Dat heb je dus duidelijk niet gedaan. we hopen op betere (turn)-journalistiek in de toekomst!

  26 oktober 2015 Chat icon Reageer
 • Eleonora

  "When will our consciences grow so tender that we will act to prevent human misery rather than avenge it?" Eleanor Roosevelt

  27 oktober 2015 Chat icon Reageer
 • Betty

  Frits,lees dit Volkskrant artikel maar een keertje goed door. http://www.volkskrant.nl/sport/ex-topturnster-zet-scheldende-trainers-te-kijk~a326028/ Trainer Wevers wordt van dezelfde dingen beschuldigd als Frank Louter. Opmerkelijk dat je deze trainer op een voetstuk zet,terwijl je de andere afbrand.

  27 oktober 2015 Chat icon Reageer
 • Jolien

  Net als vele anderen in de reacties hierboven snap ik dit artikel niet. Niet Nu, niet op dit moment.. De NL Turndames hebben fantastische turnhistorie geschreven. Natuurlijk heeft iedereen een mening over de meiden, hun ouders, trainers of ex-trainers. Wij hebben met z'n allen altijd een mening over een ander.. Schijnt normaal te zijn, maar.. Dit artikel op dit moment? Ik zie het nut er werkelijk niet van in.. Ik denk Frits dat jij je punt met betrekking tot Frank wel gemaakt hebt, iedereen weet het inmiddels en dat is wat je graag wou toch? Je hebt inmiddels ook door dat lang niet iedereen het nu nog met je eens is. Wellicht zijn er fouten gemaakt in het verleden, ik heb geen idee, maar moet dat verleden dan keer op keer weer genoemd worden? Mijn mening over Frank is heel anders dan die van jou, maar ondanks dat neem ik aan dat wij het samen eens zijn dat deze turngebeurtenis van afgelopen week eigenlijk alleen maar glorie behoort te krijgen! Ik ben ook extreem fan van ' team Wevers' en vind het ongelooflijk knap wat ze doen! Ik gun ze allemaal het allerbeste en zit met tranen en mijn ogen en kippenvel te kijken naar de fantastische beelden vanuit Glasgow.. Natuurlijk denk ik dan ook ff terug aan 'het zwarte gat' waar ze uit moesten klimmen, alleen lijkt het wel alsof ze dat een stuk sterker heeft gemaakt!.. Dat zwarte gat, hebben ze dat alleen aan Louter te danken, of zitten daar nog veel meer andere verhalen achter? Wat maakt het nu nog uit? Zij zijn er prima uit gekomen, hebben geknokt voor wat ze waard zijn en verdienen nu alleen maar lof! Misschien moet je een dagboekje kopen en daar alle ' Louter frustratie' in schrijven en dan de geweldige turnberichten van nu delen op internet en in je sport blad.. Ik denk dat 'men' daar veel gelukkiger van wordt. #GewoonOmdatHetKan..

  27 oktober 2015 Chat icon Reageer
 • Jet

  Gadverdamme Frits! Heb je dit verhaal zelf verzonnen? Of heb je er aan meegewerkt? Hoe dan ook, voor jou geen probleem natuurlijk, want jij pakt elke mogelijkheid aan om Frank Louter onderuit te halen! Zelfs nu, terwijl er turngeschiedenis wordt geschreven en het Nederlandse damesteam fantastisch heeft gepresteerd?! In plaats van een mooi artikel over het Nederlands dames turnteam te schrijven, denkt meneer Barend te scoren met een artikel over 'de turnvluchtelingen' dankzij Frank Louter. Frits, je bent al veel vaker benoemt als onbetrouwbaar en paranoia, als iemand die al liegt wanneer hij adem haalt. Turnvluchtelingen, hoe kom je op het idee om dit zo te omschrijven?! Vincent Wevers vertrekt in november 2013 uit Almelo, vanwege een vertrouwensbreuk met het bestuur, in december treedt hij in dienst bij de KNGU en krijgt hiermee een aanstelling in Heerenveen, ook voor de zusjes Wevers een uitkomst omdat zij hier (naar eigen wens) door hun vader getraind kunnen worden. http://www.volkskrant.nl/archief/turnbond-zet-oke-stempel-op-wevers-stijl~a3566739/ Jij, Frits Barend, beweerd echter dat ze gevlucht zijn, turnvluchtelingen, dankzij Frank Louter, die vervolgens in Heerenveen Turnasiel vinden?? Vreemd... Frank Louter treedt per augustus 2014 pas in dienst in Almelo. Dit is zelfs 8 maanden nadat Vincent Wevers de aanstelling kreeg in Heerenveen. Hoezo vluchten? Het lijkt er meer op dat die meiden hun vader zijn achterna gereisd naar Heerenveen, omdat ze enkel door hem getraind willen worden. Blijkbaar denk jij dat je ongestoord alle onzin uit kunt kramen, want uitzoeken hoe het precies zit, zou je teksten natuurlijk ontkrachten. Scoren is voor jou immers belangrijker dan journalistiek bedrijven. Maar wat jammer Frits, dat het je met dit verhaal niet lukt om te scoren, dat mag duidelijk zijn uit de reacties op deze site en social media. De mensen zijn er wel klaar mee, laat 'je oude koeien verhalen' toch achterwege. Turnen is een prachtige sport, die in opkomst is. Help deze sport nog mooier te maken door een eerlijk en positief artikel te schrijven.

  28 oktober 2015 Chat icon Reageer
 • M

  Wil iedereen de reactie van Jet ( liefst2x) even lezen!!! Dan weet gelijk iedereen hoe het zit!!! En kan Frits zijn excuses aanbieden en voor altijd Zwijgen!!! Chapeau Jet!!!!

  30 oktober 2015 Chat icon Reageer

Jouw mening

Wij zijn benieuwd wat jij van dit artikel vindt. Om te reageren moet je ingelogd zijn. Dat kan middels je Facebook- en Twitter-account of met behulp van je e-mailadres.

Om je reactie te plaatsen vragen we je de code hieronder over te nemen