Op z'n Frits: Wouter Bos

In zijn column in de Volkskrant opende Wouter Bos vorige week frontaal de aanval op de huidige bondscoach Danny Blind. Bos was ooit vicepremier en aanvoerder van de PvdA, zoals bekend geen voetbalclub maar een politieke partij.

Reacties uit de voetbalwereld dat Dirk Kuyt en Arjen Robben zich nu ook met politiek mogen bemoeien, zijn flauwe en kinderachtige jij-bakken. Voetbal is van iedereen dus ook van de ex-politicus Bos. Bos hekelt analyses van Blind en zijn voorganger Guus Hiddink met verwijzingen naar persoonlijke fouten als 'een beschamende verklaring die van geen kanten klopt'. Daarnaast begrijpt Bos niet dat Nederland nog altijd de zogenaamde 'Hollandse School' aanhangt. 'Van Gaal liet zien dat je met een ander systeem zelfs met een kwalitatief beperkte selectie, ver kunt komen. Waarom durft dan niemand dat te zeggen?' Niemand? Is het de columnist ontgaan dat Van Gaal vorig jaar is verkozen tot coach van het jaar en het Nederlands elftal tot sportploeg van het jaar? Bos concludeert ook dat angst voor Johan Cruijff het Nederlandse voetbal in zijn greep houdt. “Het moet zijn omdat je dan aan de 'Hollandse School' komt. Wie aan de 'Hollandse School' komt, komt uiteindelijk ook aan Cruijff.” Kennelijk leest Bos alleen de Telegraaf en kijkt hij alleen RTL7.

Opvallend detail is dat de aanval van Bos op de Hollandse school in alles lijkt op de radicale afrekening twintig jaar geleden van zijn politieke voorganger Wim Kok met het socialisme. 'Een werkelijke vernieuwing van de PvdA begint met een definitief afscheid van de socialistische ideologie'. 

Dat afschudden van die socialistische ideologie heeft ertoe geleid dat de PvdA dreigt te verworden tot een marginale partij met incidentele succesjes, maar dat terzijde. Jammer is wel dat Bos zich in zijn column indekt met de zin “Het kan natuurlijk komen omdat ik geen bal verstand van voetbal heb.” Schrijf er dan niet over.

Lees ook

  • Dust23

    Het spijt me Frits, maar als Johan voorkomt in het onderwerp vind ik jou niet bepaald objectief. Voor de rest vind ik je fantastisch maar je hebt een blinde vlek aangaande onze "Messias". Ik vind dat Bos helemaal gelijk heeft en ik lees nooit de Telegraaf en kijk nooit naar die heren op RTL7. Dat Van Gaal en Oranje vorig jaar verkozen zijn doet niets af aan het feit dat we op dit moment tactisch weer terug bij af zijn. Bovendien; als ik het goed lees ben jij dus een voorstander van behoud van de Hollansche School zonder concessies? Anders verwordt het NL voetbal tot een marginale speler zonder ideologie, zoals de PvdA??? wat wil jij dan eigenlijk?

    07 oktober 2015 Chat icon Reageer

Jouw mening

Wij zijn benieuwd wat jij van dit artikel vindt. Om te reageren moet je ingelogd zijn. Dat kan middels je Facebook- en Twitter-account of met behulp van je e-mailadres.

Om je reactie te plaatsen vragen we je de code hieronder over te nemen