Rio: gelukkig hebben we de foto's nog

De Olympische Spelen van Rio de Janeiro zitten er weer op. Nederland won uiteindelijk negentien medailles, waarvan acht gouden. Met dit foto-overzicht blikt Helden Online nog een keer terug.

Anna van der Breggen bezorgde TeamNL de eerste (gouden) medaille. De 26-jarige wielrenster zou later ook nog een bronzen medaille pakken bij de tijdrit. 

Tranen bij judoka Marhinde Verkerk na haar vroege uitschakeling in het toernooi. Voormalig judoka Edith Bosch troost haar in de mixed zone.

Baanwielrenster Laurine van Riessen zorgde misschien wel voor dé foto van de Olympische Spelen. Van Riessen moest na een crash uitwijken en reed zelfs kort over de boarding.

Een van de grootste atleten aller tijden blonk ook tijdens de Olympische Spelen van Rio de Janeiro weer uit. Usain Bolt was goed voor drie (!) gouden medailles. Hij maakte daarmee de triple-double compleet. 

Churandy zorgde voor veel vrolijke gezichten tijdens de Olympische Spelen. Voordat hij door de Nederlandse journalisten werd geïnterviewd, wilde hij eerst met ze op de foto. Say Cheese!

Sharon van Rouwendaal won één van de acht gouden medailles voor TeamNL. Hier staat ze op de foto met haar zus Denise.

De familie van Marit Bouwmeester in een kringetje op het strand: emotioneel na winst van gouden medaille.

Het gezicht van Henk Grol zegt genoeg. De judoka was totaal niet blij met zijn optreden op de Olympische Spelen. De Nederlander werd al vrij vroeg uitgeschakeld en ging dus zonder medaille naar huis. Na afloop was hij duidelijk: "Dit waren mijn laatste Spelen."

Baanwielrenster Elis Ligtlee is dolgelukkig na het winnen van de gouden medaille op het onderdeel keirin.

Dorian van Rijsselberghe was net als in Londen subliem. De windsurfer won opnieuw met overmacht de gouden medaille. Na afloop van de medal race was hij dan ook dolgelukkig.

Haar eigen toernooi ging niet zoals vooraf gehoopt. Haar vriend, openwaterzwemmer Ferry Weertman, won echter een gouden medaille. Ranomi was er natuurlijk bij!

Michael Phelps was ook in Rio de Janeiro weer in bloedvorm. Het zwemfenomeen won vijf gouden en één zilveren medaille. Het waren de laatste Spelen voor de Amerikaan. Hij sluit zijn olympische carrière af met in totaal 23 (!) gouden medailles.

Dafne Schippers kwam voor goud, maar het werd uiteindelijk zilver op de 200 meter. De Jamaicaanse atlete Elaine Thompson was net iets sneller.

Voor wielrenner Tom Dumoulin geldt eigenlijk hetzelfde. Ook hij kwam voor goud, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met zilver. Fabian Cancellara was in de tijdrit ruim een halve minuut sneller. Toch mag de Nederlander trots zijn op zijn prestatie. Enkele weken voor de Spelen brak hij namelijk zijn pols bij een val in de Tour de France.

Yuri van Gelder mocht eindelijk naar de Olympische Spelen. Zijn droom kwam uit. Toch eindigde zijn droom in een nachtmerrie. De turner werd naar huis gestuurd na een lange avond stappen. Door deze actie kon hij niet deelnemen aan de ringenfinale. 

Annemiek van Vleuten werd in de eerste week van de Spelen in een klap wereldnieuws. De wielrenster leek op weg naar een gouden medaille, maar kwam in de afdaling vreselijk ten val. Gelukkig liep het allemaal goed af en stond ze een paar dagen later alweer met een grote glimlach voor onze camera.

Tranen bij handbalster Tess Wester na afloop van het verloren duel met Noorwegen (36-26). De handbalsters grepen door de nederlaag net naast het brons. Pijnlijk, maar de meiden mogen trots zijn op wat ze gepresteerd hebben.

De volleybalsters speelden een ijzersterk toernooi. Helaas werd hun goede optreden niet beloond met een medaille. Amerika was in de wedstrijd om het brons met 3-1 te sterk. Toch mogen ook de volleybalmeiden vooral trots zijn. Ze waren er voor het eerst sinds 1996 weer bij en de toekomst ziet er erg rooskleurig uit.

Jelle van Gorkom reed de race van zijn leven. De Nederlander pakte op de BMX-baan een zilveren medaille. En dat vier jaar na zijn vreselijke val, waardoor hij drie dagen in kunstmatige coma lag. Respect! 

Helden-redacteuren Marlies van Cleeff (rechts) en Jasper Boks (tweede) op de foto met olympische helden: Marit Bouwmeester en Dorian van Rijsselberghe. Gezien de grote glimlach hadden ze het allemaal naar hun zin.

Lees ook

Jouw mening

Wij zijn benieuwd wat jij van dit artikel vindt. Om te reageren moet je ingelogd zijn. Dat kan middels je Facebook- en Twitter-account of met behulp van je e-mailadres.

Om je reactie te plaatsen vragen we je de code hieronder over te nemen