Sjinkie Knegt: uit de kunst

Sjinkie Knegt behoort al jaren tot de wereldtop in het shorttrack. Begin dit jaar pakte hij bij het WK in Ahoy twee keer goud. De komende maanden staat alles in het teken van de Spelen van Pyeongchang. Maar eerst een bezoekje aan het Rijksmuseum. 

In 2015 werd de Nederlander zowel Europees als wereldkampioen. Ook werd hij dat jaar verkozen tot Sportman van het Jaar. Op de vraag wat hem nou zo goed maakt, is hij duidelijk. “Het feit dat ik in een split second kan versnellen en erg goed om kan gaan met teleurstellingen. Bij het shorttrack kom je vaak meerdere keren per dag in actie. Als je na een slechte race in een negatieve spiraal terechtkomt, gaat dat ten koste van je volgende rit. Ik kan als geen ander de knop omzetten.”

De laatste jaren is Sjinkie uitgegroeid tot het boegbeeld van het Nederlandse shorttrack. “Of ik erg ben veranderd? Zeker. Vroeger had ik veel impulsieve acties, zowel tijdens het schaatsen als daarbuiten. Tegenwoordig ben ik veel rustiger en bedachtzamer. Dat komt mijn prestaties alleen maar ten goede.”

'Tegenwoordig heb ik mezelf beter onder controle'

Sjinkie kwam door zijn impulsieve gedrag een aantal keer negatief in het nieuws. Zo werd hij in 2014 even wereldnieuws toen hij bij het EK in Dresden met twee middelvingers over de streep kwam en een trappende beweging maakte in de richting van zijn Russische concurrent Viktor Ahn. Het kostte hem zelfs zijn bronzen medaille. Ook trapte hij ooit bij het NK woedend een deur in, omdat hij het niet eens was met de beslissing van de scheidsrechter. Het leverde hem de bijnaam Kung-Fu Knegt op. “Dat zijn dingen die ik niet had moeten doen, dat besef ik maar al te goed. Sport is emotie en zulke dingen gebeuren af en toe. Voor mij is het een gesloten boek. Tegenwoordig heb ik mezelf beter onder controle.” 

Het complete verhaal is te lezen in de nieuwe Helden die nu in de winkels ligt, maar natuurlijk ook via Blendle.

Lees ook

Jouw mening

Wij zijn benieuwd wat jij van dit artikel vindt. Om te reageren moet je ingelogd zijn. Dat kan middels je Facebook- en Twitter-account of met behulp van je e-mailadres.

Om je reactie te plaatsen vragen we je de code hieronder over te nemen