Verdedigen is een vies woord bij Ajax

Voor de wedstrijd van Ajax tegen het zeer middelmatige Rapid Wien heb ik van niet een Ajax-watcher op radio, tv of krant gehoord of gelezen dat het belachelijk was dat Ajax met Ricardo van Rhijn, John Heitinga, Lasse Schöne en Nemanja Gudelj zoveel ervaring op de bank liet.
 
Blijkbaar vond Frank de Boer die vier niet goed genoeg, anders had hij ze wel opgesteld en deelden de Ajax-watchers zijn inzicht, anders hadden ze tevoren wel hun twijfels geuit. Het ontbreken van de routine en het kiezen voor de tieners werden als feit genoteerd, zonder waardeoordeel.

De stomme fouten en slordigheden in de verdediging hebben niets te maken met jeugd, maar met talent.

De grootste denkfout achteraf is dan ook om te gaan geloven dat Ajax gisteren van Rapid Wien verloor door jeugdigheid. De stomme fouten en slordigheden in de verdediging hebben niets te maken met jeugd, maar met talent. Daley Sinkgraven was na de eerste goal de gebeten hond, omdat hij op het middenveld een probleem voetballend wilde oplossen. Hij werd echter door een medespeler die zelf in de problemen zat, van dichtbij in de problemen gebracht en wilde de bal niet meteen 'dom' naar voren knallen.
 
Na zijn balverlies toonde de bijna complete verdediging gebrek aan defensief talent. Het probleem in de verdediging van Ajax was weer eens dat alle vier de verdedigers oh zo goed kunnen voetballen, maar verdedigen ho maar. Verdedigen is al decennia lang niet alleen een vies woord bij Ajax, maar ook een minderwaardige tak van het voetballen.

Zij waren de ideale Nederlandse verdedigers omdat ze alles zo mooi voetballend konden oplossen.

Waarom trok Johan Cruijff in de jaren tachtig ooit Ronald Spelbos aan? Wat maakte Jaap Stam zo goed? Niet alle verdedigers hoeven een evenknie te zijn van Ronald Koeman, Danny Blind of Frank de Boer zelf. Zij waren de ideale Nederlandse verdedigers omdat ze alles zo mooi voetballend konden oplossen.
 
Ik vrees dat Frank de Boer in de verdediging van Ajax klonen van zich zelf zoekt en opstelt. Dan moet hij weten dat hij de fouten als tegen Rapid Wien, fouten zoals hij ze zelf soms ook maakte, er gratis bijkrijgt.

Lees ook

 • LammertAlbertus

  Het hele Ajax probleem komt voort uit De Ajax Identiteitsverlatings Era sedertdien is Des Ajax meer en meer in ongebruik geraakt, waardoor Ajax zeer steriel is geworden. Dat steriel weinig presente is het nowadays verworden des Ajax het des Ajax is gemuteerd. Frank de Boer's Ajax1 speelt verder absoluut niet in lijn met De Toekomst niet met Plan Cruijff voor Ajax . Frank de Boer is gewoon een vrij middelmatige trainer een dito coach met 5 seizoenen lang om en nabij 73 punten dat is dus kennelijk zijn nivo..dwz ongeschikt voor waar Ajax naar toe wil en kan , spelers worden onder hem en deze Ajax 1 staf eerder minder dan beter . Frank is inconsequent vrijwel altijd halfbakken nooit ergens vol voorgaan een paar kampioens matches daargelaten, dit heeft direct invloed op zijn spelers. Wie van toptalenten echte echte Ajax voetballers als Boilesen Kishna Andersen eerder Ozbiliz Aissati geen chocola weet te maken moet eens flink bij zichzelf te rade gaan. Ik zou zeggen lees Iceman & geDaante op Ajax Netwerk maar eens zij schrijven het heel helder op ...ongezouten . http://ajax.netwerk.to/forums/HTML/forum12/995-54.php

  05 augustus 2015 Chat icon Reageer
 • Hans Witjes

  Ajax zou er verstandig aan hebben gedaan twee echt goede routiniers te halen. Een Heitinga ver in zijn nadagen heeft geen meerwaarde. Overigens acht ik de gedachte dat Frank de Boer klonen van zichzelf zoekt een belediging voor hem als trainer. Hij zou wel een tactisch onbenul zijn, als hij de waarde van spelers als vroeger Spelbos en Stam voor een elftal niet zou zien.

  05 augustus 2015 Chat icon Reageer
 • Ad van der waal

  De heer Barend zit weer in op zijn gebruikelijke Cruijff verering. Feit is, dat sinds de door Frits gesteunde fluwelen revolutie Ajax gewoon afgetakeld is door het prioriteren van Jeugdspelers, boven kwaliteit. Onder Jol verloren we nog van Reaal, nu van Rapid. Ook stond Frank zelf bekend om zijn "De Boertjes" dus het is al eerder fout gegaan. Van Gaal beheerste wel de kunst van het winnen met jeugd. Cruijff en Barend niet. Jammer voor deze tot 2010 mooie club.

  06 augustus 2015 Chat icon Reageer

Jouw mening

Wij zijn benieuwd wat jij van dit artikel vindt. Om te reageren moet je ingelogd zijn. Dat kan middels je Facebook- en Twitter-account of met behulp van je e-mailadres.

Om je reactie te plaatsen vragen we je de code hieronder over te nemen