Dafne Schippers

De koningin van de Europese atletiek komt uit Nederland. Atlete Dafne Schippers pakte dit jaar na het goud op de 100 meter met overmacht de Europese titel op de 200 meter. Ze liep 22,03; een verbetering van haar persoonlijk en Nederlands record met drietiende van een seconde. Dan te bedenken dat ze de meerkamp ook nog heel leuk vindt. Ze pakte vorig jaar op het WK van 2013 een bronzen medaille op de meerkamp en werd daardoor de eerste Nederlandse atlete die een medaille haalde op een WK voor senioren.


Schippers: ‘Het kan altijd beter’

Helden sprak met Dafne Schippers, de alleskunner die ons nog geen jaar geleden voor de rubriek Veel vragen aan te woord stond.

Wat is geluk in jouw ogen?
Dafne Schippers: “De momenten dat ik samen ben met mijn familie. Ik heb veel contact met ze als ik op trainingskamp ben. Bij hen kan ik mijn verhaal kwijt. Al vond ik het natuurlijk ook prachtig dat ik me in 2012 plaatste voor de Olympische Spelen van Londen en dat ik in 2010 in Canada wereldkampioen bij de junioren werd op de meerkamp. In beide gevallen was er ontlading.”

'Mijn vrienden zijn zelf allemaal sporter. De rest snapt mijn leven niet'

Wat is jouw grootste angst?
“Ziek worden. Het is niet iets wat mij heel angstig maakt, maar ik merkte in 2012 dat het heel vervelend kan zijn. In de aanloop naar de Spelen kreeg ik zware griep, waardoor ik in Londen niet optimaal kon presteren.”

Wat waardeer je het meest aan jouw vrienden?
“Dat ze mijn leven als topsporter accepteren. Al is dat niet zo moeilijk. Mijn vrienden zijn zelf allemaal sporter. De rest snapt mijn leven niet. Met negen trainingen per week wordt het steeds lastiger om iets af te spreken of om naar een verjaardag te gaan.”

Wat doe je het liefst?
“Met mijn hond wandelen. Dat geeft me zoveel ontspanning.”

'Ik vind het jammer dat mijn opa, een echte sportfanaat, niet heeft kunnen meemaken dat ik op dit niveau zit'

Wat is je grootste verdriet?
“Ik vind het jammer dat mijn opa, een echte sportfanaat, niet heeft kunnen meemaken dat ik op dit niveau zit. Toen hij overleed, was ik zestien en begon mijn carrière eigenlijk pas.”

Als je geen atlete was, wat zou je dan zijn?
Lerares in het basisonderwijs. Ik heb een tijdje de Pabo gedaan, maar die studie viel jammer genoeg niet te combineren met topsport. Misschien dat ik het na mijn carrière weer oppak.”

Wat is de eigenschap van jezelf die je het meest afkeurt?
“Ik wil te graag. Ik moet minder streng voor mezelf zijn. Dat vind ik niet makkelijk, perfectionistisch als ik ben. Als een prestatie redelijk is, vind ik hem niet goed. In mijn ogen telt alleen het allerbeste. Soms is dat nodig in de topsport, maar het kan tegelijkertijd een valkuil zijn.”

Welke eigenschap keur je bij anderen af?
“Arrogantie. Ik kan daar heel slecht tegen. Dan denk ik echt: moet dat nou? Dat komt ook omdat ik juist het tegenovergestelde ben, heel sociaal.”

'Ik heb meerdere mogelijkheden gehad om in Amerika te studeren en sporten, maar ik ben daar nooit op ingegaan'

In welk land zou je nog een keer willen wonen?
“Ik vind het mooi om in de vakantieperiode warme oorden op te zoeken. Maar om me definitief buiten Nederland te vestigen, lijkt me niks. Dan mis ik mijn familie te veel. Ik heb meerdere mogelijkheden gehad om in Amerika te studeren en sporten, maar ik ben daar nooit op ingegaan.”

Wie is jouw held?
“Niemand. Daarvoor ben ik te nuchter. Ik had als kind niet eens een poster van iemand op mijn kamer hangen.”

Waar heb je een hekel aan?
“Aan mensen die te laat komen. Dan denk ik: ga dan gewoon eerder weg.”

Hoe wil je herinnerd worden als je overleden bent?
“Als een leuk en sociaal persoon. Verder hoop ik dat ze me een goede atleet vinden. Daar werk ik nu hard aan. Normaal gesproken piekt een meerkampster rond haar 28ste. Dus mijn mooie jaren moeten nog komen.”

Wat is je meest dierbare bezit?
“Mijn hond Noa.”

Wat is jouw levensmoto?
“Het kan altijd beter.”
 

Schippers: 'Die grens van 11 seconden komt nog wel'

Dafne Schippers klokte 11.03 op de honderd meter bij de Diamond League in Parijs. Daarmee liep ze het 28 jaar oude Nederlandse record van Nelli Cooman eindelijk uit de boeken. Vervolgens schreef de atlete bij het internationale topevenement en passant ook nog even de 200 meter op haar naam. Genoeg om door de bezoekers van Helden Online verkozen te worden tot Held van de Week.

"Het is leuk om die verkiezing te winnen," laat Schippers weten. "Ik wist dat die tijd erin zat dit jaar, ik zat al redelijk goed in het seizoen, maar had nog niet de goede omstandigheden gehad om echt een toptijd te lopen. Dat het dan in die wedstrijd gebeurd, is wel heel mooi. "

'Er zijn over het algemeen niet veel blanke vrouwen die onder de 11 seconden lopen'

Vlak na het klokken van het Nederlands record op de 100 meter moest Schippers alweer van start op de dubbele afstand. "Ik wist dat het met de vorm in ieder geval goed zat. Natuurlijk was ik wel een beetje moe, maar ik heb als voordeel dat we op de meerkamp ook eerst de 100 en dan 200 meter lopen. Dat gaat ook altijd goed. Het was dus een bewuste keuze."

Je bleef driehonderdste van een seconde boven de grens van de elf seconden. Baal je daar dan niet toch een beetje van?
"Ha, nee, zeker nu nog niet. Ik ben pas 22 jaar oud en er zijn over het algemeen toch niet zo heel veel blanke vrouwen die onder de elf seconden lopen. Ik denk dat die grens voor mij nog wel gaat komen, ik heb nog genoeg tijd daarvoor. Als het komt, dan komt het."

We kennen jou toch vooral als meerkampster. Maak je nu de transitie naar de sprint?
"Ik heb dit jaar echt gekozen om me volledig op de sprint te richten. Maar ik ben natuurlijk ook Nederlands recordhouder op de meerkamp. Dat gaat dus ook goed. Vanaf volgend jaar richt ik me daar weer op."

Maar eerst dus dit jaar naar de Europese titel op de sprint?
"Precies, dat is het doel."

Meer artikelen