Arjen Robben

Rasdribbelaars als Arjen Robben zijn zeldzaam op de voetbalvelden. Met zijn explosieve versnellingen, passeeracties en vlammende schoten is hij een regelrechte plaag voor verdedigers en keepers. Kortom, een unieke voetballer.

Lange tijd is Robben echter zijn eigen grootste vijand. Zijn lichaam laat hem geregeld in de steek. Robben knokt zich telkens terug dankzij zijn bewonderenswaardige mentaliteit. Robben leidt een gedisciplineerd leven om topfit te blijven en dat betaalt zich de laatste jaren uit. In 2013 komt eindelijk de beloning: Robben maakt de winnende treffer voor Bayern en wint eindelijk de Champions League.

Dubbel gevoel voor Robben


Arjen Robben heeft zich nog niet bij het Nederlands elftal gevoegd. De sterspeler van Oranje speelt zaterdag eerst nog de Duitse bekerfinale met Bayern München. Daarna gaat hij zich focussen op het WK.


Het zal even wennen zijn voor Arjen Robben als hij zich volgende week gaat melden bij Oranje. De aanvaller van het Nederlands elftal en Bayern München heeft een loodzwaar seizoen achter de rug, waarin hij fitter was dan ooit en dus ook meer wedstrijden speelde dan ooit.

"Ik voel me geweldig en heb bijna vijftig wedstrijden gespeeld. Dat gebeurt me niet vaak," aldus een vrolijke Robben een dag voor de Duitse bekerfinale tegen Borussia Dortmund.

'Ik zou het wel lekker vinden om even vrij te zijn'

"Iedereen is in Nederland al bezig met het WK, maar ik zit helemaal nog met mijn gedachten bij Bayern. We willen de kroon op ons werk zetten hier in Duitsland. Behalve de uitschakeling in de halve finale van de Champions League door Real Madrid hebben we dan echt een geweldig seizoen."

"Normaal gesproken tijd voor vakantie zou je zeggen. Maar nu gaat er iets anders, het WK, juist beginnen. Ja, dat is best vreemd. Ik zou het eerlijk gezegd wel lekker vinden om even een paar dagen vrij te zijn, mijn hoofd leeg te maken en dan de knop om te zetten."

Waarschijnlijk heeft Robben daar maximaal twee dagen de tijd voor. "Ik denk dat ik me gewoon dinsdag moet melden bij Oranje om op trainingskamp te gaan. Nee, ik heb de bondscoach nog niet gesproken, maar ik ga er vanuit dat ik mee naar Portugal ga."

'Het is een beetje dubbel: de behoefte aan rust en de drang om het WK te spelen'

Maar met tegenzin meldt de reserve aanvoerde van Oranje zich zeker niet. "Ik heb ontzettend veel zin in het WK. Het is alleen een beetje dubbel, die behoefte aan rust en die drang om een WK te spelen."

"Vanuit het oogpunt van de bondscoach begrijp ik het trouwens wel dat ik me dinsdag moet melden. We hebben maar zo kort om met elkaar te werken. Alle tijd die je dan met de spelers kunt doorbrengen wil de bondscoach benutten."

‘Van Gaal is één van de beste coaches ter wereld’


Manchester United heeft Louis van Gaal officieel aangesteld als coach voor volgend seizoen. Helden vroeg Oranje-sterspeler Arjen Robben naar de bondscoach.


Bondscoach Louis van Gaal stapt richting het WK af van het systeem met drie aanvallers en zal de variant met vijf verdedigers, drie middenvelders en twee aanvallers gaan beproeven. Wat vindt reserveaanvoerder Robben daarvan?
"Weet je, die systemen en nummertjes en rugnummers zeggen mij nooit zoveel. Ik ben niet zo van de systemen en nummertjes," zegt Arjen Robben tegen Helden Online. "Ik wil gewoon voetballen en heb mijn vrijheid nodig. Natuurlijk sta ik van nature het liefst rechts aan de buitenkant. Maar ik heb dit jaar ook weleens bij Bayern in de spits gespeeld en vorige week stond ik nog achter de spits. Bij een grote club ben je sowieso gewend om meerdere systemen te voetballen. Ik vind dat prima. Daarnaast denk ik dat de coach naar een ploeg en de spelers moet kijken om daarop zijn speelwijze af te stemmen. En dat doet Louis van Gaal."

'Ons voordeel is dat we met Van Gaal
een van de beste coaches ter wereld hebben'

Hoewel zowel de bondscoach als Robben in de afgelopen maanden Nederland niet als favorieten hebben bestempeld, heeft de aanvaller toch een goed gevoel. “De sfeer in Nederland is gematigd. Het is weleens lekker als de mensen reëel zijn. Laat ons nu maar lekker aan de slag gaan met zijn allen. Ik heb gek genoeg toch wel het gevoel dat we iets kunnen bereiken. Ons voordeel is dat we met Van Gaal een van de beste coaches ter wereld hebben. Hij heeft vertrouwen in ons. Als wij dat nu ook in hem hebben, heb ik het gevoel dat er iets moois kan gaan gebeuren.”

Het gebrek aan ervaren spelers is één van de pijnpunten in deze selectie. Robben: "Het zijn allemaal goede spelers, anders worden ze niet geselecteerd. We moeten nu alleen wel echt als Nederlanders voor de dag komen, met lef, durf en zelfbewustzijn. We moeten als team iets hebben van: laat maar komen, ook die toplanden! We zijn klaar voor jullie,' Ik denk dat dat het belangrijkste is, dat moet de komende weken ontstaan. En met deze bondscoach kan dat wel."

Toch schat Robben Nederland niet als favoriet in. "Nee, dat denk ik niet. Al komt er ieder toernooi een outsider boven drijven. Het is makkelijk om Brazilië als favoriet te bestempelen. Maar ik wil eerst de groepsfase zien, dan kan ik pas echt een voorspelling doen. En onderschat Duitsland niet. Zij hebben echt een hele goede ploeg. Van hen verwacht ik veel."

‘Die WK-finale blijft een open wond’


In een tijdbestek van een jaar hadden Frits en Barbara Barend tweemaal een uitgebreide ontmoeting met Arjen Robben. De eerste keer, in het voorjaar van 2013, werd de aanvaller van Bayern München nog altijd achtervolgd door de pijnlijk verloren finales uit het verleden.


“Hou op, vreselijk, ik had in 2010 de Champions League kunnen winnen en wereldkampioen kunnen worden. Dan was ik klaar geweest. Bij het WK ging het om twee centimeter, een teentje. We hadden geschiedenis kunnen schrijven en je voelt je schuldig, de gebeten hond. Ik zat er helemaal doorheen. De woorden van Mark van Bommel en André Ooijer vergeet ik nooit meer. Ze zeiden: ‘Zonder jou waren we niet eens zover gekomen.’ Dat deed me heel veel. Maar toch blijft het schuldgevoel overheersen. Ja echt, ik voel me nog steeds schuldig. Verlies ik binnen twee maanden twee finales.”

Hoe anders zag de wereld er driekwart jaar later uit. Robben had Bayern München hoogstpersoonlijk de Champions League geschonken en eindelijk die zo vurige gewenste hoofdprijs in de wacht gesleept.

'De wereldtitel had het verhaal compleet gemaakt'

“Ik had een heel goed gevoel voor de wedstrijd, ik voelde dat we de finale zouden winnen. Ik was er zelf helemaal klaar voor. Ik heb ook ge-sms’t aan vrienden, dat het eindelijk goed zou komen. Die goal was echt een bevrijding, gaf me zo’n intens gevoel. Toen dat laatste fluitsignaal kwam, voelde ik echt een ultiem geluksmoment. Het was de ultieme droom die uitkwam.

“Maar op de een of andere manier blijft die WK-finale bij mij toch een open wond. Met de eerste verloren Champions League-finale heb ik vrede. Wij waren die avond gewoon nog niet klaar voor de overwinning. Die tweede CL-finale begrijp ik nog steeds niet, we waren veel beter dan Chelsea en er was eigenlijk maar één team dat verdiende te winnen. Maar toch verloren we na penalty’s. Zo bizar. De WK-finale had het verhaal compleet gemaakt: dan had ik een wereldtitel en de Champions League gewonnen, dan is je carrière volmaakt.” (Frits en Barbara Barend)

Meer artikelen