Dorian van Rijsselberghe

Sinds 2012 beschikt Texel over een olympisch kampioen. Surfdude Dorian van Rijsselberghe vaart met twee vingers in de neus naar goud in Weymouth, door zo’n beetje elke olympische race te winnen. Wind of niet, met of zonder haar op z’n hoofd; het maakt hem niet uit. Dorian heerst in de RS:X-klasse, zoals het windsurfen wordt genoemd. De man die tijdens de openingsceremonie van de Spelen in Londen de Nederlandse vlag het stadion in draagt, is ook al in bezit van de wereldtitel.

Van Rijsselberghe valt ook op als mens: hij is altijd relaxed en in voor een geintje. Voor hem is het glas altijd half vol. Dat blijkt maar weer als het windsurfen van het olympisch programma lijkt te verdwijnen. Meteen maakt hij de overstap naar het kitesurfen. Het besluit wordt echter teruggedraaid, waardoor Dorian weer vol goede moed met zijn onafscheidelijke coach Aaron McIntosh op weg is naar Rio.

Voor alle vrouwen die wel een beschuitje met Van Rijsselberghe willen eten: Ridder (in de Orde van Oranje Nassau) Dorian is al bezet. Sterker: hij gaat deze zomer trouwen met de Canadese Sasha Plavsic, zusje van zijn trainingsmaatje Zach Plavsic. Dorian gaat zelfs twee keer trouwen: op 19 juli in Vancouver en op 27 september op Texel. 

 

VAN RIJSSELBERGHE: 'HET GAAT NIET GOED MET HET ZEILWATER IN RIO'


Voor Dorian van Rijsselberghe begon het wedstrijdseizoen met een derde plaats bij de World Cup in Hyeres. De gouden surfer van Londen heeft deze week dus iets recht te zetten bij de Delta Lloyd Regatta in Medemblik.

"Het gaat goed," zegt Van Rijsselberghe tegen Helden Online over de wedstrijdreeks op het IJsselmeer. "Kijk wat voor een prachtig weer het is. Dan is het altijd goed!"

De internationale zeiltop strijkt neer in Nederland op het moment dat bekend wordt dat niet Den Haag, maar Aarhus het WK 2015 krijgt toebedeeld. Baal je van die beslissing?

"Natuurlijk is dat jammer. Het was mooi geweest als het in Nederland kon worden georganiseerd. Ik denk dat Den Haag de beste plek was om dat WK te organiseren. Mooie locatie, diverse omstandigheden. Het is niet het einde van de wereld dat we het WK niet krijgen, maar het had mooi in het schema gepast. Ik heb ook, uit betrouwbare bron, want ik ben er zelf nog nooit geweest, gehoord dat Aarhus ook niet de mooiste plek van de wereld is... Het is apart."

'Ik zit wel erg in over de openwaterzwemmers die in Rio moeten gaan zwemmen'

Je bent ook veel in Rio de laatste tijd. Ik begreep dat er daar problemen zijn met het water?

"Het gaat inderdaad niet zo goed met het zeilwater in Rio. Het zijn vooral veel geruchten, en dan moet je maar afwachten wat er van waar is. Maar goed, ik heb er ook afval in het water gezien, schoon is het er zeker niet. Alleen: hoe verrassend is het? Rio de Janeiro ligt eigenlijk gewoon in een derdewereldland, ook al is het een opkomende economie. Er zijn daar simpelweg niet genoeg sanitaire benodigdheden."

Moeten wij ons zorgen gaan maken om de gezondheid van Dorian?

"Ha, nou het gaat niet zozeer om mijn gezondheid. Ik zorg wel dat ik niet in het water val. Ik zit wel erg in over de zwemmers die daarin moeten gaan zwemmen. De openwaterzwemmers! Ik ben benieuwd hoe die jongens erover denken."

'Ik ben wel even goed in de schoolbanken gezet door de Poolse surfers'

Bij de vorige wedstrijd in Hyeres werd je derde. Dat kan toch niet? Je bent olympisch kampioen!

"Erger nog: ik werd net aan derde. Met de hakken over de sloot. Het was geen heel grote teleurstelling, maar ik ben wel even goed in de schoolbanken gezet door de Poolse surfers. We gaan proberen dat dat niet nog een keer gebeurd."

Een wake-up call dus?

"Het was voor mij gewoon de eerste wedstrijd in lange tijd. Ik moet weer een beetje in het ritme komen, alles weer goed onder de knie krijgen, maar dat komt wel goed. We gaan ons best doen hier in Medemblik. En uiteraard ook een beetje van de wedstrijd genieten."

Tot slot, weet je het jonge Nederlandse talent Kiran Badloe nog achter je te houden?

"Die gaat wel prima, ja! Voorlopig proberen we Kiran er nog netjes naast te houden. Dat lukt aardig." (Anne Joldersma)

Dorian: ‘Ik ben niet gemaakt voor een maatpak’


Dorian van Rijsselberghe is vol goede moed de weg richting Rio 2016 ingeslagen. Deze zomer staat het WK in Santander (8-21 september) met rood in zijn agenda. Maar er is meer. De olympisch kampioen windsurfen gaat trouwen en wel twee keer. Op 19 juli in Canada, waar zijn aanstaande vandaan komt, en op 27 september op Texel. Helden sprak met hem.

Gefeliciteerd! Je gaat twee keer trouwen. Jou kennende een keer met lang haar en een keer met kale kop.
“Ha, dat had zomaar gekund. Ik trouw twee keer met dezelfde vrouw, hoor, voordat er misverstanden ontstaan. Ik denk dat ik beide keren met een kort koppie trouw. Ik heb mijn haar er net weer afgehaald, werd er gek van. Tijdens het WK zal ik ook met een kort kapsel rondlopen.”

Hoe sta jij voor het altaar? In pak of in korte broek?
“Niet in pak. Als ik dat de hele dag aan moet… dat red ik niet. Ik ben niet gemaakt voor een maatpak. Ik zal casual gekleed gaan. Het zal een vrolijke boel worden.”

De weg naar Rio is ingeslagen. Vond je het moeilijk om na jouw olympische titel weer met ziel en zaligheid dat nieuwe olympische traject in te gaan?
“Helemaal niet. Komt ook doordat ik de juiste mensen om me heen heb. Ik heb een goede coach en hele goede en leuke trainingsmaatjes. Wij pushen elkaar elke dag. De Nederlander Kiran Badloe is ook bij ons team gekomen. De situatie is wel wat anders dan voor de afgelopen Spelen natuurlijk. Ik hoef me niet meer per se te bewijzen, moet nu mijn niveau vasthouden. Er is nog nooit een windsurfer geweest die de olympische titel wist te prolongeren. Zou leuk zijn als ik de eerste ben. Maar het geeft tegelijkertijd aan hoe lastig het is om de beste te blijven. Tijdens de wedstrijden in Hyeres, eind april, waren de verschillen heel klein.”

Kiran Badloe zit in jouw team. Naar de Spelen in Rio mag maar een Nederlander in de RS:X-klasse. In Hyeres zat hij bij je in de buurt. Ben je niet bezig je eigen glazen in te gooien?
“Het is misschien apart. Op dat gebied zijn wij in het windsurfen misschien vooruitstrevend. Casper Bouwman deed ooit precies hetzelfde bij mij, hij had ervaring en nam mij onder zijn hoede. Ik probeer nu mijn ervaringen te delen met Kiran. Ik wil de jeugd wat bijbrengen, dat is goed voor onze sport. Kiran is heel leergierig. Een boom van een jongen, die het heel goed doet bij harde wind, bewees hij ook weer in Hyeres. En hij houdt mij ook scherp, want ik weet natuurlijk ook dat de beste van ons naar de Spelen gaat. Ik vind dat geen probleem: als ik geen deuk meer in een pakje boter surf, heb ik ook niets te zoeken in Rio.”

Lig je op schema voor jouw tweede wereldtitel?
“We zijn nu dus weer terug in Europa, nadat we tweeënhalve maand hebben getraind in Nieuw-Zeeland. De komende tijd ga ik in Santander varen, om te wennen aan de omstandigheden tijdens het WK, wat daar wordt gehouden. Over Hyeres ben ik tevreden. Ik werd derde. Ik had twee Polen voor me die het heel goed deden in harde wind.”

Ehh, is meneer tegenwoordig tevreden met een derde plek? Jij moet toch alles winnen?
“Ha, natuurlijk, dat staat buiten kijf.” (Jasper Boks)

 

 

‘Ik ben in voor een dolletje’

Dorian van Rijsselberghe werd in het najaar van 2013 aan de tand gevoeld door Victoria Koblenko namens Helden. Hij sprak over een ontmoeting met Stephan van den Berg, in 1984 olympisch kampioen windsurfen, waar hij niet trots op is. “Toen ik een jaar of dertien was, was ik een beetje brutaal. Toen heb ik tegen ene meneer Stephan van den Berg geroepen: wat weet jij nou van windsurfen af.”

Het gesprek ging verder onder andere over Texel, zijn vriendin, kinderen en Rio.

Speelt de plek waar je bent opgegroeid nog een grote rol?
“Ja, het eilandgevoel, zeker. De mensen zijn niet gehaast, ze zijn positief en ze hebben een brede horizon. Letterlijk en figuurlijk.”

Je pa is een professionele trainer. Je broer surfte ook en is nu bewegingstherapeut. Wat is het meest waardevolle wat je van ze hebt meegekregen?
“Genieten van wat je hebt en niet bezig zijn met wat je niet hebt. Iedereen heeft een eigen weg. Ik probeer mijn weg met zoveel mogelijk positivisme te bewandelen.”

Wat heb je moeten laten voor deze sport?
“Niets. Helemaal niets!”

Wat is liefde?
“Liefde is als je je veilig voelt bij de ander.”

Hoe vaak heb je dat mogen ervaren?
“Dat ervaar ik nu.”

Wordt zij de moeder van je kinderen?
“Niet per direct.”

Eerst de Olympische Spelen in Rio de Janeiro van 2016 zeker?
“Ja! Als je een kind gaat verwerken, dan wil ik erbij zijn.”

Ik mag hopen dat je precies bij dat ene moment aanwezig bent, ja!
“Haha. Ik bedoel bij de geboorte en de eerste periode.”

Maar na de Spelen is je vriendin 37 jaar. Ik kan me voorstellen dat de Spelen voor laten gaan een groot offer kan zijn.
“Het wachten is een offer dat ze bereid is te brengen. Op dit moment focus ik me op Rio.”

Ben je ook een beetje romantisch of altijd zo’n grapjas?
“Ik ben in voor een dolletje.”

Meer artikelen