Epke Zonderland

Cassina-Kovacs-Kolman. Epke Zonderland schrijft met de inmiddels legendarische combinatie tijdens de toestelfinale van de Olympische Spelen van Londen 2012 sportgeschiedenis. Als eerste man ooit weet hij drie vluchtelementen aan elkaar te knopen. De uitzinnige Britse turnfans dopen de blonde Fries ter plekke om in The Flying Dutchman.

Zonderland heeft, samen met collega’s Yuri van Gelder en Jeffrey Wammes, het mannenturnen in Nederland op de kaart gezet. Maar ook naast de mat laat de turner van zich spreken. Door zijn rustige, karakteristieke optredens in de media geldt de chirurg in opleiding als een rolmodel voor jong en oud. Zijn naam alleen al spreekt tot de verbeelding. Bij het horen van ‘Epke’ weet elke Nederlander over wie er gesproken wordt. Achternaam overbodig.

 

ZONDERLAND: 'HET HELE GEZIN IS BLIJ VOOR MIJ'


Epke Zonderland werd met de Nederlandse mannenploeg zesde in de EK-finale voor landen-teams. Individueel pakte de Fries in Sofia het goud aan de rekstok en het brons op de brug. In Helden Magazine sprak de olympisch kampioen over zijn familie.

"Mijn familie is natuurlijk heel belangrijk voor me," zegt Epke Zonderland in Helden Magazine. Ouders Sophie en Huite, broers Johan en Herre en zus Geeske hebben een grote rol gespeeld in de loopbaan van de nu 28-jarige Flying Dutchman.

"Ik ben nu op een leeftijd en een punt in mijn turncarrière aanbeland dat ik me grotendeels zelf wel red, maar vooral in de eerste jaren was de steun van mijn ouders, zus en broers heel belangrijk. Ik had het voordeel dat het hele gezin in de sport zat, kon altijd bij iemand terecht om raad."

'Als ik ergens over twijfel, klop ik nog steeds bij mijn ouders aan'

Zonderland heeft thuis een olympische gouden plak liggen, was Europees en is wereldkampioen op rek. Hij heeft op zijn favoriete toestel inmiddels alles gewonnen wat er te winnen valt. Vraagt Epke Zonderland zijn familie nog altijd om raad? "Steeds minder. Maar als ik ergens over twijfel, klop ik nog steeds bij ze aan, hoor. Ik vind het ook leuk om met mijn familie over turnen te praten, ze zijn altijd geïnteresseerd. Mijn ouders gaan ook nog steeds mee naar de grote toernooien en mijn broer Herre was er ook bij tijdens de WK in Tokio en op de Spelen in Londen."

Het is een drukke tijd voor Zonderland. Na het EK wacht nog het WK turnen (3 tot en met 13 oktober in Nanning, China). Tussen die toernooien loopt hij ook nog zes weken co-schappen, Epke studeert namelijk geneeskunde.

Mijn moeder zegt nog weleens: 'Doe je wel voorzichtig?'

Epke Zonderland leeft de droom van zijn broers. Johan en Herre waren ook getalenteerde gymnasten, maar schopten het niet zo ver als hun broertje. Het zorgt niet voor scheve gezich-ten binnen de familie, zegt Epke. "Herre heeft heel duidelijk zijn grenzen ervaren als turner. De groei was er op een gegeven moment uit en daar had hij vrede mee. Dat zijn broertje heeft gepresteerd wat hij ook graag had willen presteren, vindt hij alleen maar mooi. Dat kan hij prima accepteren. Johan moest al eerder stoppen."

"Voor hem is het vervelend dat hij tussen zijn twaalfde en zeventiende drie keer in de lappenmand zat. Daardoor heeft hij nooit de vraag beantwoord gekregen welk niveau hij had kunnen halen. Johan gaat daar uitstekend mee om, hij zit niet met onverwerkt leed en is net als het hele gezin blij voor mij."

De familiebanden zijn nog altijd hecht. "Ik bel sowieso een keer per week met mijn ouders en probeer eens in de twee weken langs te gaan. De angst die mijn moeder altijd had dat ons wat kon overkomen met turnen, is nog altijd niet helemaal weg. Mijn moeder zegt nog weleens: 'Doe je wel voorzichtig?' Maar ik hoor het minder vaak dan vroeger. Ha, ik denk dat ze wat meer vertrouwen in mij heeft gekregen de afgelopen jaren."

In 2009 maakte Helden een familieportret van de familie Zonderland. Dat verhaal is nogmaals te lezen in de serie Best of 5 Jaar Helden, in het dubbeldikke jubileumnummer van Helden, dat nu in de winkel ligt.

'Ze verklaarden me voor gek in de turnwereld'

 

Epke Zonderland werd in de zomer van 2012 een levende legende dankzij zijn gouden optreden tijdens de Spelen van Londen. Voor de Winterspecial van Helden Magazine ging de turner vervolgens om de tafel met de mensen die hem ondersteunden tijdens zijn weg naar het goud en legde Epke uit hoe de befaamde Cassina-Kovacs-Kolman tot stand is gekomen.

"Ik heb de oefening met de vluchtelementen Cassina, Kovacs en Kolman bedacht en besprak het met mijn trainer Daniel Knibbeler. Hij gaf me vervolgens het groene licht om het uit te proberen. Na bijna twee weken trainen had ik het gevoel: ik denk dat ik het zo moet doen. Maar alleen omdat Daniel dat ook zo voelde, kon ik er vol voor gaan. Als hij ja zegt, maar nee voelt, kan ik dat niet."

 

"De bondscoach, Mitch Fenner, heeft vervolgens een systeem geïntroduceerd: the box check. Dat betekende dat ik de oefening vijf keer moest uitvoeren en elke keer dat ik het goed deed, mocht ik afvinken. We begonnen met één uit vijf, daarna twee en uiteindelijk lukte het vier van de vijf pogingen. Dat was volgens Mitch het aantal dat je nodig hebt om de oefening tijdens de wedstrijd uit te kunnen voeren."

'Ik wil eerst het plafond voelen, voordat ik stop'

In aanloop naar de Spelen van Londen raakte Epke Zonderland betrokken in een juridisch steekspel tussen turnbond KNGU en Jeffrey Wammes. Terugblikkend denkt Zonderland dat die strijd geholpen heeft in het onder de knie krijgen van de Cassina-Kovacs-Kolman-combinatie.

"Ik had tijdens die kwalificatiewedstrijden opeens de druk van het hele volk op me. Die druk maakt het moeilijk om te presteren en daar leer je van. Op het EK in Montpellier liet ik toen voor het eerst de oefening van de Spelen zien. Voor het EK-resultaat was het niet de beste keuze, maar voor mijn doel wel. Ik moest zo vaak mogelijk die oefening doen, ervaring opdoen. De oefening op het EK mislukte, ik viel."

"In de turnwereld vroegen ze zich af: waarom deed je dat? Niemand zei: ik snap wat je hebt gedaan. Ik kan het me in ieder geval niet herinneren. Behalve dan de mensen die dicht om me heen staan, die begrepen het. De rest? Ze verklaarden me voor gek. Dat was best moeilijk."

Niemand zei: ik snap wat je hebt gedaan

Bondscoach Mitch Fenner: "Toen Epke na afloop van de oefening in Montpellier op het bankje zat met een zuur gezicht, heb ik gezegd dat dit een proces is. Je hebt één ding bewezen: je kan het, maar je hebt pas de eerste horde genomen. Als je naar een mislukking kan kijken en kan zeggen: wat kan ik doen om het beter te doen, dan kom je een heel eind."

Dat Epke nog lang niet klaar is met het turnen, bleek al in de winter van 2012. "Ik houd van sport, heb er plezier in. Ik heb de afgelopen jaren ook zo'n progressie geboekt! Dan kan ik nu echt niet stoppen. Want waar is het plafond? Dat wil ik eerst voelen, voordat ik zeg dat ik er klaar mee ben." (Frits Barend en Manon Colson)

Meer artikelen