Ireen Wüst

Op de erelijst van Ireen Wüst staat geen maat. Dankzij haar medaillejacht bij de Winterspelen van Sochi is de schaatsster met vier keer goud, drie keer zilver en één bronzen medaille officieel Nederlands succesvolste olympiër aller tijden.

De grootste overwinningen die Wüst de afgelopen jaren behaalde, waren echter op haar eigen lichaam. Fysieke tegenslag loopt als een rode draad door de loopbaan van de Brabantse, maar steeds maar weer wist de meest gelauwerde schaatsster ooit uit het dal te klimmen en haar piek te bereiken. Kiezen welke van vier gouden medailles de mooiste is, is onbegonnen werk. Wat de knapste is weten we wel: haar gouden 1500 meter tijdens Vancouver 2010.

Timmer: 'Het klikt met Wüst'


Marianne Timmer mocht deze week de beste schaatsster ter wereld bij haar ploeg Team Continu verwelkomen. Ireen Wüst tekende voor minimaal twee seizoenen bij de formatie. Timmer zegt tegen Helden Online verheugd te zijn over de komst van de viervoudig olympisch kampioene.

"Ik ben dolblij dat het is gelukt", laat zij in een reactie weten. Wüst wordt komende woensdag officieel gepresenteerd bij een persconferentie in Ermelo en daardoor wil Timmer niet te veel op de zaken vooruit lopen.

"Maar ik ben echt heel blij dat Ireen voor onze ploeg heeft gekozen", liet ze wel weten. "We zullen woensdag precies laten weten hoe het gelukt is."

'Het klikt met Wüst. Vanaf het begin'

Bij de komst speelde de Timmer Talent Company, een subsponsor van Team Continu, een grote rol. Naast Wüst bestaat het team voor komend seizoen uit de allrounders Yvonne Nauta en Jorien Voorhuis, de sprinters Margot Boer en Thijsje Oenema en de talentvolle schaatssters Janine Smit en Letitia de Jong. Ook de Japanse Noa Kodaira en de Tsjechische Karolina Erbanova zijn aan de ploeg toegevoegd.

Dat een schaatsster van het kaliber Wüst ook een verantwoording met zich meebrengt voor een coach, realiseert Timmer zich terdege.

'Het is een enorme uitdaging'

"Het is een enorme uitdaging. Hoe kunnen we haar nog verbeteren? Ze is natuurlijk de beste van de wereld. Dat kan ook een valkuil zijn, want wat is er nog te winnen? Maar de klik tussen ons is er. Vanaf het begin", liet Timmer enthousiast weten.

De komende weken traint de ploeg eerst in Nederland en belegt het een trainingskamp in Seefeld. Daarna reist de ploeg af naar het Wit-Russische Minsk. Daar is Timmer met haar Timmer Talent Company gevraagd mee te helpen aan talentontwikkeling. Door de goede aanwezige faciliteiten besloot de coach gelijktijdig ook daar een trainingskamp te beleggen.

‘Ik schaats voor mezelf; omdat ík de beste wil zijn’

In Helden 21 (voorjaar 2014) stelden grote sporters als Johan Cruijff, Sven Kramer en Inge de Bruijn vragen aan Ireen Wüst. Wat volgde was een gesprek op hoog niveau. ‘Ik wilde net zo goed als Gunda Niemann worden, maar dan met een goede techniek.’

Johan Cruijff
Ireen, je bent een echte topsporter, de beste in jouw vak. De besten worden van trainen met gelijkwaardige sporters niet beter. Is het daarom belangrijk voor jou dat je af en toe met mannen kunt trainen?

Ireen Wüst: "Dat is zeker goed voor mij. Dan word ik uitgedaagd, als het dan drie keer mislukt, móet het de vierde keer lukken. Temporondjes rijden en zolang mogelijk in de kont van die mannen kruipen, dát is goed voor mij. Ik heb meer een mannen- dan een vrouwenslag, mijn slag is nogal lang. De timing van de slag van de mannen is dus eigenlijk ook mijn timing."

Inge de Bruijn
Tijdens de Spelen van Turijn 2006 was je nog redelijk onbevangen, nu zijn de verwachting omtrent jouw persoon altijd hooggespannen: ga je weer winnen? Voel jij daardoor extra druk?

Wüst: "In Turijn, in 2006, kon ik natuurlijk niets verkeerd doen. Dat ik als negentienjarig broekie déélnam aan de Spelen was al heel knap. Zoals Inge zegt: dan ben je onbevangen en overkomt het je. Ik schaats voor mezelf; omdat ik de beste wil zijn, omdat ik wéér olympisch kampioen wil worden. En het liefst vaker dan één keer. Maar ik kan niet ontkennen dat er in de aanloop naar Sochi veel meer spanning op zat dan de voorgaande twee Spelen."

Sven Kramer
Wie is volgens jou de grootste schaatsster aller tijden en waarom?

Wüst: "Vroeger zei ik altijd: ik wil net zo goed worden als Gunda Niemann, maar dan met een goede techniek. Niemann heeft zoveel gewonnen, ik weet nu hoe het is om een vierde achtereenvolgende keer wereldkampioen allround te worden. Hoeveel druk daarbij komt kijken. Wat voor verwachtingen. Niemann kreeg steeds nieuwe uitdagers; dan Pechstein, dan Friesinger. Je bent echt een winnaar, een kampioen, als dat keer op keer lukt. Zij won EK's, WK's, olympische titels en bijzonder veel World Cups.
"Of ik na het succes van Sochi nu de beste ben? Ach, eerst maar eens schaatsen en dan maken we na mijn carrière wel de balans op."

©Manon Colson

'Als ik bedenk wat ik heb overwonnen, daar ben ik trots op'


Ireen Wüst veroverde in 2006 de harten van schaatsminnend Nederland door in Turijn op onbevangen wijze naar haar eerste gouden medaille te rijden.

Verslaggeefster Manon Colson was erbij en zocht de schaatsster zes jaar later, met de voorbereiding op Sochi in volle gang wederom op. Wat volgde was een gesprek over de worsteling met haar zelfvertrouwen en haar zoektocht naar balans.


"Vertrouwen is er alleen als je lekker in je vel zit, als je lichaam optimaal in balans is, als je in topvorm bent en op het ijs dat lekkere gevoel hebt. En er zijn jaren geweest dat ik in disbalans was. Fysiek en mentaal. Ik wilde in mijn eentje problemen oplossen die niet op te lossen waren. Dat resulteerde in een gevoel van onrust, maar ik bleef doortrainen. Dat resulteerde in overtraindheid en dan komt de frustratie: ik weet dat het beter kan en moet."

Waarom ben je al die jaren, ook de moeilijke, toch je ploeg TVM en vooral je trainer Gerard Kemkers trouw gebleven?
"Túúrlijk is het weleens door mijn hoofd gegaan: dáhaag, ik ga ergens anders naartoe! Maar ik vind: dan kies je voor de weg van de minste weerstand. Je laat je shit achter bij je ploeg. Maar het is míjn shit. Het is een illusie om te denken dat je dat achter je kunt laten, in een doosje met een dekseltje erop. Zo werkt het niet. Mijn coach Gerard Kemkers kent mij supergoed. Zijn aanpak was soms hard, maar topsport is ook keihard. Als je aan de top wilt komen, moet je niet met fluwelen handschoenen behandeld worden."

Kun je eigenlijk wel trots zijn op alles wat je bereikt hebt?
"Jawel. Op zich wel. Ik denk dat ik dat moet zijn. Mag zijn. En ik ben het ook. Als ik bedenk wat ik heb meegemaakt, wat ik heb overwonnen, ja, daar ben ik trots op."  (Manon Colson)

Meer artikelen