Koen Verweij

Achter zijn naam verscheen een 1, maar een halve ronde later bleek het toch een 2 te zijn. Drieduizendste van een seconde, een verschil dat Koen Verweij nooit meer zal vergeten. Hij mist op een haar na het olympische goud op de 1500 meter, maar toont zich alsnog een held door zich samen met Sven Kramer en Jan Blokhuijsen te revancheren op de ploegenachtervolging.

Verweij lijkt al vroeg bestemd te zijn voor het olympisch goud. In Jong Oranje kroont hij zich tot twee keer tot wereldkampioen bij de junioren, een resultaat waardoor hij beschreven wordt als de ‘natuurlijke opvolger van Sven Kramer’. Na een mislukt debuutseizoen bij TVM, en een kleine omweg, lost hij in 2014 alsnog die belofte in. Niet alleen met het goud van Sochi, ook dankzij zijn eerste wereldtitel allround.

De Noord-Hollander, met de kenmerkende lange blonde lokken, ontwikkelt zich naast de schaatsbaan ook tot stijlicoon. Waar hij ook verschijnt, Verweij treedt goed gekleed voor de dag en wordt door tv-programma’s steeds makkelijker gevonden. Op weg naar de Spelen van Pyongyang (2018) zal zijn ster alleen maar verder rijzen.  

Verweij: 'Vreemd, ik ben de enige die nog niets heeft'
 

Sven Kramer heeft getekend bij Jac Orie, Ireen Wüst lijkt op weg te zijn naar de ploeg van Marianne Timmer. Vooralsnog blijft Koen Verweij met lege handen. Helden Online belde met de oud-TVM'er, wereldkampioen allround, olympisch kampioen op de ploegenachtervolging en de man die zilver pakte op de 1500 meter in Sochi.

Jij bent, samen met Bob de Jong, zo'n beetje de laatste schaatser zonder ploeg. Ligt er iets in het verschiet?
"Nee, er speelt niet veel. Dat is heel simpel, daar kan ik ook eerlijk over zijn. We zijn op zoek, maar het gaat niet zo snel."

Ben je in paniek?
"Dit is een situatie die ik twee jaar geleden ook al heb meegemaakt. Ik maak me nog niet al te grote zorgen."

Wereldkampioen allround, goud en zilver op de Spelen in Sochi. Vreemd dat er geen partijen voor jou in de rij staan.
"Inderdaad, het is jammer dat de waardering er niet is vanuit de sponsorkant. Het is ook echt vreemd, ik ben nu eigenlijk de enige die nog niets heeft."

Heb je nooit overwogen om samen met Sven Kramer naar Jac Orie te gaan?
"Dat is niet mijn insteek geweest. Sven koos al vroeg voor dat traject, hoewel daar nog steeds geen echte oplossing voor is gevonden. Hij heeft besloten bij een bestaande ploeg aan te sluiten, Ireen misschien ook. Of ik dat ook overweeg? Wellicht, maar ik wil eerst zelf zoeken naar een interessante partij. Alleen die zie ik nog niet."

In Sochi waren jij en Ireen Wust haast onafscheidelijk. Zou je niet graag met haar in een ploeg zitten?
"Dat zou een optie zijn. Het zou wel leuk zijn om bij elkaar te blijven! Maar als ik in zo'n ploeg zit, moet het ook voor mij sporttechnisch gezien goed in elkaar zitten."

Begin je je zorgen te maken, nu de zomer voor de deur staat en de voorbereiding op het seizoen begint?
"Dat soort deadlines heb ik toen we twee jaar geleden zonder sponsor zaten ook meegemaakt, daar doe ik niet aan! Ik maak me er ook geen zorgen over. Ik zal nu in een individueel traject aan de zomer beginnen, dat zal wel moeten. Dat betekent dat ik harder ga trainen dan ooit en ook alles zelf zal betalen. Ook dat zal wel moeten."

‘Ik heb te lang geteerd op mijn talent’


Ze stonden ooit allebei te boek als de grootste talenten binnen hun sport. Koen Verweij was de ‘natuurlijke opvolger’ van Sven Kramer, Kai Reus reeg in de begindagen van zijn wielercarrière de overwinningen aan elkaar.

De twee vrienden wisten het ook allebei te schoppen tot wereldkampioen bij de junioren. Frits Barend zocht in de zomer van 2013 het duo op tijdens een trainingskamp van TVM in Inzell met de vraag waarom het zo moeilijk is geweest om hun beloftes in te lossen.

“Nee, ik heb niet waargemaakt wat er van me verwacht werd,” geeft Verweij, een half jaar voor hij olympisch kampioen wordt in Sochi, eerlijk toe. “Ik stroomde vier jaar geleden binnen bij TVM waar een zeer hoog niveau was. Ik heb daarna niet de nodige sprongen gemaakt, als junior maakte ik grotere vorderingen dan toen ik bij TVM kwam.”

Reus: “Koen, dat heeft met aanpassing te maken, ik herken dat wel. We stonden beiden jong aan de top en dan ineens sta je in de grotenmensenwereld, dan is het speelkwartier voorbij. Koen is 23, ik ben vijf jaar ouder, maar let maar op: Koen gaat in Sochi goud winnen op de 1500 meter.”

Levensgenieter
De voorspelling van Reus kwam een half jaar later bijna uit. Verweij strandde in Rusland op drieduizendste van een seconde van het goud. Met Sven Kramer en Jan Blokhuijsen pakte hij op de ploegenachtervolging wel de olympische titel. Toen hij een maand later ook wereldkampioen allround werd loste de schaatser officieel zijn belofte als groot talent in. De weg daar naartoe was echter lang.

Verweij in 2013: “Ik heb misschien iets te lang alleen op mijn talent geteerd. Ik heb altijd hard getraind, maar niet professioneel geleefd. Als je toch op niveau blijft presteren, denk je dat je goed genoeg bent. Ik heb er nooit echt 24 uur per dag voor geleefd, ik ben een levensgenieter. Ik heb vorig jaar goed nagedacht hoe ik in Sochi goud kan halen, want dat heb ik me wel voorgenomen, dat dit seizoen pas is geslaagd als ik daar goud win. Ik doe nu alles in dienst van dat ene doel.”

Leven als een monnik
Toch betreurt Verweij zijn eerder gemaakte keuzes niet. “Ik heb geen spijt van mijn leven tot nu toe”, legde de schaatser die zomer tijdens het trainingskamp van TVM in Inzell uit. “Ik weet ook niet of ik het anders had moeten doen, want ik heb ontzettend genoten. Je hoort wel van sporters die geen sociaal leven hebben. Dat heb ik wel, ik houd van een terrasje, van gezelligheid. En dat kan nog hoor, in periodes van rust vermaak ik me met vrienden.”

Kai Reus legt uit: “Je moet als topsporter het leven leiden dat bij je past. Je hebt types als Robert Gesink die leven als monniken. En je hebt types als Koen en ik, die hebben op een bepaald moment ontspanning nodig. Je moet als topsporter ook nog een beetje mens zijn, alleen al om te voorkomen dat je gek wordt na je carrière, dat je instort en psychische problemen krijgt als je moet stoppen. Daar komt nog bij dat ik de laatste jaren genoeg heb meegemaakt." (Frits Barend)

Meer artikelen