Maartje Paumen

Maartje Paumen is al jarenlang een gedegen international met een olympische titel op zak en haar snoeiharde strafcorner als ultieme wapen. Maar dat is niet voldoende. Naast de sportieve top, wil ze ook haar fysieke top bereiken en besluit daarom nog meer voor haar sport te gaan.

Paumen wordt professioneler, gaat nog harder trainen, past haar voedingspatroon aan waardoor ze acht kilo afvalt, transformeert in een dynamische libero en groeit uit tot de beste hockeyster van de wereld. Aan de hand van leider Paumen winnen de hockeyvrouwen in Londen wederom olympisch goud.

Niet alleen als topsporter, ook privé heeft ze zich in de loop der jaren echt goed leren kennen. Een voorvechter wil ze niet zijn, maar alleen al door open over haar homoseksualiteit te praten, is de tophockeyster een voorbeeld voor velen.

‘Ineens viel alles op zijn plaats’

 

“Sinds 2009 kan ik pas zijn wie ik ben.” Die conclusie trok Maartje Paumen in het najaar van 2012. De voorgaande jaren had ze een hele ontwikkeling doorgemaakt, zowel privé als sportief. In die periode ontdekte Paumen dat ze op vrouwen valt en groeide uit tot een nog betere en fittere tophockeyster.

Het geluk in haar privéleven had een positieve invloed op haar fysieke gesteldheid. Paumen werd topfit. “Drie jaar geleden was ik acht tot negen kilo zwaarder, woog ik 72 à 73 kilo. Nu weeg ik 64 kilo en ben dus veel fitter. Het is moeilijk uit te leggen, op de een of andere manier vlogen de kilo’s er vanzelf af, kon ik veel meer doen in het veld. De technische skills had ik altijd al, maar ineens viel alles op zijn plaats. Ik had jaren geleden nooit gedacht dat ik lichamelijk zo getraind en fit zou zijn als nu. Er is dus duidelijk een relatie tussen je mentale en je fysieke gesteldheid.”

'Ik krijg weleens berichtjes dat ze door mij uit de kast durven komen'

“Onbewust is er blijkbaar toch een last van mijn schouders gevallen. Niet dat ik me daar heel erg bewust van was, dat ik twijfelde of ik op vrouwen viel en ook niet dat ik bewust een geheim met me meetorste, maar onbewust was er blijkbaar toch iets. Vanaf het moment dat ik het vertelde en er mee naar buiten kwam, ben ik een ander persoon. Ik sta veel sterker in mijn schoenen en weet precies wat ik wil. Niemand kan me eigenlijk nog tegenhouden. Ik draag het niet uit, maar je bent voor veel meisjes een rolmodel, denk ik. Ik krijg weleens berichtjes dat ze door mij uit de kast durven komen en het durven te vertellen aan hun ouders.” (Frits Barend)

‘We zijn niet meer afhankelijk van één speler’

 

Als twaalfjarig meisje stond ze in 1998 bij het WK hockey in Utrecht te kijken naar haar helden. Maartje Paumen wilde toen al niets liever dan Oranje halen en ooit zelf op een wereldkampioenschap spelen. Nu is het zover, dit jaar speelt de Nederlandse equipe van Max Caldas het WK in eigen land.

Nog maar net terug van het trainingskamp uit Italië wordt er alweer hard getraind door de hockeydames op de velden van HDM in Den Haag. Op 31 mei staat immers al de eerste WK wedstrijd tegen Japan op het programma. Geen gemakkelijke tegenstander, vindt Maartje Paumen: “Japan speelt tegen ons altijd erg defensief en loert constant op de counter. Het is lastig om ze kapot te spelen wanneer ze met tien spelers achter de bal staan. Dit kunnen we alleen pareren door zelf geconcentreerd te zijn en als team te spelen.”

Saamhorigheid
Vorig jaar augustus kenden de hockeyvrouwen tijdens en na het EK in België een moeilijke fase. Na shoot-outs werd Nederland in de halve finale vroegtijdig uitgeschakeld door Engeland. Toch wonnen de hockeydames daarna overtuigend de finale van de Hockey World League in december. Australië, eveneens tegenstander in de poulefase op het komende WK, werd in de finale met 5-1 verslagen. “Na het EK zijn we als groep hechter geworden. In aanloop naar de Hockey World League trainden en sliepen we veel op het NOC*NSF sportcomplex in Papendal. Dit is voor de saamhorigheid in de groep een opsteker geweest. Er waren veel nieuwe spelers en  het was belangrijk dat we naar elkaar toegroeiden, daardoor hebben we momenteel een brede groep met meer individuele kwaliteiten. We zijn niet meer afhankelijk van één speler. De diversiteit binnen het team is goed en iedereen weet wat hun taken zijn. Dat is een voordeel.”

'We weten dat we de kwaliteiten hebben voor het goud'

Paumen vindt het een uitdaging om het WK te spelen in Nederland: “Wedstrijden spelen voor eigen publiek geven een extra boost, maar ook meer druk.  Zo’n toernooi brengt hoge verwachtingen met zich mee en we hebben als groep al meerdere gesprekken gevoerd met een mental coach”.

Zelfs na het winnen van het WK in 2006 en het goud op de Olympische Spelen in 2008 en 2012 is mentale begeleiding nog steeds van belang. “Het is verstandig om met een mental coach te bepraten wat er op ons af gaat komen. We spelen voor een publiek dat gewend is geraakt aan een hoog niveau en verwachten dat we presteren. Ook dat geeft meer druk. Ik zie dat altijd als een compliment, want het betekent dat onze prestaties goed zijn.”

Vertrouwen
Naast Japan en Australië spelen de hockeydames in de groepsfase tegen België, Zuid-Korea en Nieuw-Zeeland. Over een makkelijke poulefase valt niet te spreken. “De concurrentie wordt sterker en het is moeilijker om steeds te blijven winnen, maar we weten dat we de kwaliteiten hebben voor goud. Ondanks het zilver in Argentinië vier jaar geleden hebben we een toptoernooi gedraaid. Als we dat niveau wederom halen heb ik het volste vertrouwen in het komende WK." (Jop Woesthuis)

Meer artikelen