Sven Kramer

Branie, de speelse lach, zijn uitgesproken mening, groot schaatstalent en absolute toewijding. Het zijn slechts een paar van de facetten die van Sven Kramer een echte held maken. De Fries is sinds hij in 2005 op het toneel verscheen hét boegbeeld van de schaatssport. Miljoenen fans, jong en oud, man en vrouw, volgen zijn wedstrijden op de voet.

Uiteraard vormen de prestaties van Sven het fundament onder zijn populariteit. De beste allrounder aller tijden rijgt al jarenlang de wereldrecords aan elkaar en boekt ook op de Olympische Spelen succes. Zijn tegenslagen, zowel fysiek als sportief, kenmerken hem zo mogelijk zelfs nog meer. Elke Nederlander weet wat er met 'De Wissel' bedoeld wordt.

Kramer ontstijgt de sport en is een echte BN'er. Zolang het lijf het houdt zal hij zich ook de komende jaren op en naast de schaatsbaan doen gelden.

Sven Kramer: 'Ik schaats niet voor een bonus'


Sven Kramer werd woensdag gepresenteerd bij de ploeg van coach Jac Orie. Na een schaatsleven bij het rijke TVM doorgebracht te hebben, moet de succesvolste schaatser ooit daardoor financieel wel een stap terug doen. Dat deert hem echter niet.

"Ik heb geen bonus nodig om hard te kunnen schaatsen," legt Kramer op het hoofdkantoor van BrandLoyalty in Den Bosch uit met een grote glimlach.

"Iedereen weet dat het schaatsen op dit moment geen vetpot is. Maar ik bedrijf sport om te winnen. Tuurlijk is geld leuk, maar het is geen vereiste om hard te kunnen schaatsen. En dat is wat ik wil: hard schaatsen."

Kramer beaamt dat het vreemd is om na een samenwerking van bijna negen jaar ineens niet meer met Ireen Wüst en Gerard Kemkers in één ploeg te zitten.

"Ik heb heel lang met Ireen en Gerard en alle anderen bij TVM samengewerkt, dan ontstaat er ook een emotionele band. Maar uiteindelijk zijn we allemaal profs en weten we dat dit erbij hoort."

'Ik bedrijf sport om te winnen'

De drievoudig olympisch kampioen stelt dat hij al voor de Winterspelen met Orie gesproken heeft over zijn toekomstplannen. Kramer stelt de tien kilometer niet langer als hoofddoel en wil zich meer gaan toeleggen op de 1500 meter.

"Dan is dit een logische stap om te maken. Ik wilde een nieuwe uitdaging. Als je blijft doen wat je altijd hebt gedaan, krijg je ook altijd hetzelfde resultaat. Dat wil ik voorkomen. Ik wil een nieuwe impuls aan mijn carrière geven."

"Aangezien ik me meer op de kortere afstanden wil richten, denk ik dat juist dit team goed voor me is," refereert Kramer aan de aanwezigheid van schaatsers als Stefan Groothuis (olympisch kampioen op de kilometer) en middellangeafstandenspecialist Kjeld Nuis.

'Dit is een logisch gevolg van de
nieuwe weg die ik ben ingeslagen'

Kramer brengt daarnaast Wouter Olde Heuvel en Douwe de Vries mee van TVM naar zijn nieuwe ploeg. "Ik laat de tien kilometer ook zeker niet helemaal los. En uiteraard blijft het allrounden belangrijk voor mij."

Dat hij relatief kort op de start van het nieuwe seizoen (Kramer en coach Jac Orie vertrekken woensdagavond op trainingskamp) bij een nieuwe ploeg heeft getekend, was voor Kramer zelf geen zorgenpunt.

"Voor mij heeft het nooit heel lang geduurd. Zoals ik al zei: ik was al voor de Spelen bezig met Jac. En na de Spelen is het eigenlijk best snel in gang gezet allemaal."

"Ik hoorde ook verhalen dat dit voor mij 'de enige optie' zou zijn. Zo zie ik het totaal niet. De keuze voor Jac is een logisch gevolg van de nieuwe weg die ik ben ingeslagen."

‘Ik heb Sven en Ireen volwassen zien worden’

 

Arjan Bos stond met zijn verzekeringsmaatschappij TVM jarenlang aan de basis van het succes van Sven Kramer en Ireen Wüst. Na veertien jaar gediend te hebben als trouwe sponsor van de schaatssport houdt TVM het echter voor gezien. En afscheid nemen doet pijn, vertelt de directeur in een uitgebreid interview in Helden. 

Beschouw je Kramer en Wüst bijna als jouw kinderen?
"Natuurlijk is die band close. Naast bellen en sms'en, gingen we samen een hapje eten en ik bezocht trainingskampen. Ik heb ze van kind volwassen zien worden. Sven en Ireen waren achttien toen ik hen voor het eerst sprak. De ouders waren bij die eerste gesprekken in 2005. Ik wilde weten of ze de weelde van zo'n mooi contract konden dragen en zien uit wat voor nest ze kwamen."

"Ha, ik zat met Sven aan de keukentafel en hij was heel ongeduldig. Hij deed tussendoor rek- en strekoefeningen, want hij had net geschaatst. Maar ik zag ook Yep en Elli, geweldige mensen. Ik wist meteen: die hebben die jongen keurig opgevoed, hij gaat geen rare dingen doen waardoor het na twee jaar afgelopen is met hem. Was bij Ireen net zo."

Hoe reageerden Kramer en Wüst toen jij hen vorig jaar vertelde dat TVM ging stoppen?
"Ze hadden er begrip voor, het kwam niet als een volslagen verrassing. Ze vonden het natuurlijk erg jammer, hadden graag met ons verder gegaan."

Kramer sloeg het WK allround in Heerenveen, het laatste toernooi met TVM als hoofdsponsor, over, gaf er de voorkeur aan om een operatie te ondergaan aan zijn luchtwegen. Had jij niet liever gezien dat hij die operatie een maandje had uitgesteld?
"Hij had veel last van zijn luchtwegen, maar ik vond het jammer. Ik kon wel roepen dat hij moest starten, maar dat had toch geen zin meer. Na Vancouver zag ik ook bij Sven dat hij het moeilijk vond om zich nog één keer op te laden. Ik heb gemerkt dat hij zoveel druk ervoer richting de Spelen, dat daarna de batterij leeg was.

"Ik heb nog gezegd dat hij de hele schaatsnatie niet op zijn schouders hoeft mee te zeulen, maar hij voelt dat wel zo. Toen die spanning wegviel na Sochi, was hij helemaal leeg. Ik denk dat die geestelijke component ook het grootste probleem is voor de komende periode bij Sven. Kan hij dezelfde offers blijven brengen?" (Frits Barend en Jasper Boks)

Meer artikelen