Bart Deurloo: turnen als veilige haven

Bart Deurloo is een van de Nederlandse troeven van 2 tot en met 8 oktober op het WK turnen in Montreal. Victoria Koblenko ging de turnhal in voor een gesprek over zijn lichaam en chronische pijn. 

Had je vroeger posters van turners op je kamer hangen?
“Nee, ik heb nu een schilderij van mezelf hangen.”

Briljant!
“Van m’n moeder gekregen. Weet je dat ik eigenlijk nu pas begin te snappen wat mijn ouders voor me gedaan hebben? En ik deed vroeger soms zo moeilijk over mijn kamer opruimen! Het besef kwam bij mij al een beetje in de puberteit, toen ik beroepsmatig ging turnen. Ik kon niet de hort op, terwijl m’n vriendjes naar verjaardagsfeestjes gingen. Die fase was het moeilijkst. Ik moest gaan trainen, maar wilde eigenlijk niet. Dat is het punt waar het vaak misgaat. Op dat moment heb je steun nodig van de mensen om je heen. Mijn ouders hebben het goed gedaan.”

'Het vaderschap komt pas een paar jaar nadat ik gestopt ben met turnen'

Vanaf welke leeftijd voelde je dat je talent buitengewoon was?
“Dat merkte ik al toen ik nog heel jong was. Ik won alles. Maar toen ik overstapte naar de senioren, merkte ik al snel dat ik echt aan de bak moest. Dat was goed voor me om te merken dat ik er hard voor moest gaan werken. Het zou mooi zijn als ik terug in de tijd kon reizen, naar de periode dat ik puber was. Ik zou tegen mezelf zeggen: ‘Doe normaal, doe gewoon lekker relaxed.’”

Wil je kinderen?
“Ja, twee. Eerst een jongen en dan een meisje. Zodat de jongen het meisje kan beschermen. Maar het vaderschap komt pas een paar jaar nadat ik gestopt ben met turnen.”

Wat ga je in de paar jaar tussen het einde van de turncarrière en het vaderschap doen?
“Inhalen. Reizen. Op stap met vrienden. Wakeboarden. En ik ben nog nooit op wintersport geweest!”

Het complete verhaal is te lezen in de nieuwe Helden die nu in de winkels ligt, maar natuurlijk ook op Blendle

Lees ook

Jouw mening

Wij zijn benieuwd wat jij van dit artikel vindt. Om te reageren moet je ingelogd zijn. Dat kan middels je Facebook- en Twitter-account of met behulp van je e-mailadres.

Om je reactie te plaatsen vragen we je de code hieronder over te nemen