De Wolf: 'In het veld ging ik over lijken'

Hij geeft clinics aan kinderen, ondersteunt werkzoekende vijftigplussers en roept fans op zich te gedragen. We gingen langs bij de ongekend populaire John de Wolf in Spakenburg, waar hij voetbaltrainer is, voor een gesprek over Feyenoord, de dood en zijn imago.

Velen denken bij het vallen van de naam John de Wolf in de eerste plaats aan de robuuste verdediger met de lange manen, stoppelbaard en norse blik. Díe John boezemde angst in, aanvallers deden het in hun broek als ze tegenover hem stonden.

 “Er waren twee Johns,” zegt hij. “In het veld ging ik over lijken, daarbuiten ben ik altijd iemand met een goed hart geweest, die geweld en ruzie haat. Maar ja, die John zagen veel mensen niet. In het veld kon ik mensen intimideren, dat hoort bij topsport. Mooi meegenomen als mensen dachten: o jee... Maar het begon wel met presteren. Als je de spitsen niet uitschakelt, lachen ze je uit. Dan maakt het niet uit dat je lange haren hebt, een stoppelbaardje laat staan en oorbelletjes indoet. Ik merk nog altijd dat mensen ontzag voor me hebben door hoe ik was op het veld. En wat misschien ook niet helpt, is mijn mimiek. Ik kom soms boos over, terwijl ik dat niet ben. Weet ik vaak niet van mezelf.”

‘Ik ben natuurlijk niet Bassie of Adriaan

John de Wolf heeft over aandacht nog altijd niet te klagen, blijkt als we Spakenburg in lopen. Sterker, naast de vrouwen in klederdracht, lijkt Spakenburg er een attractie bij te hebben. Hoofden draaien als vanzelf om als hij passeert. “Hé, John de Wolf!” klinkt het heel wat keren. Mensen maken van afstand foto’s van hem. Bij de haven roept een vrouw triomfantelijk vanaf een boot, terwijl ze naar een meisje naast zich wijst: “Meneer De Wolf, zij is ook voor Feyenoord!” “Hartstikke mooi, mevrouw,” antwoordt John vriendelijk. Voor iedereen heeft hij een vriendelijk woordje klaar en geen enkel fotoverzoek weigert hij.

Hij is dankbaar dat hij al zoveel mooie dingen heeft mee mogen maken, maar denk nou niet dat hij overal ‘ja’ tegen zegt. “Het moet wel bij me passen. Ik ben natuurlijk niet Bassie of Adriaan”.

Het complete verhaal is te lezen in de nieuwe Helden die nu in de winkels ligt, maar natuurlijk ook op Blendle

Lees ook

Jouw mening

Wij zijn benieuwd wat jij van dit artikel vindt. Om te reageren moet je ingelogd zijn. Dat kan middels je Facebook- en Twitter-account of met behulp van je e-mailadres.

Om je reactie te plaatsen vragen we je de code hieronder over te nemen