Het mysterie Sam Oomen

In de schaduw van Tom Dumoulin is de pas 21-jarige Sam Oomen hard op weg naam te maken als supertalent voor de grote rondes. De wielrenner van Team Sunweb begint op 19 augustus in Spanje aan zijn eerste grote ronde: de Vuelta. Een gesprek over Giro-winnaar Dumoulin, een Tourdroom en ambities.  

Het persoonlijk verhaal van Sam Oomen is zo gewoon dat het in de wereld van topsport en blinkend goud weer een verademing is. Veel van de moderne opwinding gaat aan Sam voorbij.

Er is nauwelijks iets van je te vinden op social media en vloggen doe je ook al niet.
“Voor mij mogen dingen wel een beetje mysterieus blijven. Niet de sport, maar wel mijn leven. Ik voel niet de behoefte om elke dag te laten zien wat ik doe, waar ik uithang en hoe mijn dag is geweest. Ik denk überhaupt van: wie vindt het nou interessant hoe mijn leven eruitziet? Dus zal ik niet gaan vloggen of de hele dag bezig zijn op Twitter of Instagram. Nog sterker: ik heb zelfs een slotje op mijn Instagram-account en ben dus niet door de hele wereld te volgen. De filmpjes tijdens de Tour van Laurens en Ramon waren leuk om naar te kijken, maar zelf heb ik er geen zin in om ze te maken. Ik koester het mysterie.”

Het glamourleven dat soms bij topsport lijkt te horen is sowieso niet aan Oomen besteed. In zijn vrije tijd is hij bezig met muziek. “Ik ben fan van The Tallest Man on Earth, een Zweedse singer-songwriter. Muziek is ook emotie en kan mij echt raken. Ik speel piano en gitaar, de laatste tijd wel ietsje minder, omdat ik ook veel van huis ben.”
 Sam vertelt dat hij daarnaast graag in de keuken staat. “Ik kook graag en ik houd er wel van om met eten bezig te zijn. Volop experimenteren. De mooiste gerechten zijn die waar veel tijd en liefde in gestoken moet worden om het goed te laten smaken."

Er zijn dus dagen dat je de hele dag in de keuken staat.
“Niet de hele dag. Als ik een pizza ga maken, ga ik ’s middags aan de slag met het deeg. Dat kneed ik even goed en ik zet het vervolgens onder een vochtige theedoek op een warme plek. Dan ga ik vervolgens verder met andere dingen en ’s avonds maak ik de pizza af.”

'Als het seizoen over is, maken we het meestal een keer goed bont'

Bij jouw leven als wielrenner hoort dat je veel op hotelkamers leeft, dan kun je niet even lekker de keuken in duiken.

“Ik vind het heerlijk om thuis te zijn en dan merk ik ook hoeveel waarde ik er aan hecht om met familie, vrienden en mijn vriendin samen te zijn. Als je veel weg bent, realiseer je je steeds meer hoe belangrijk die mensen buiten de wielerwereld zijn.”

Heb je het gevoel dat je daarin offers moet brengen als je zoveel weg bent?

“Ja, daar breng ik wel offers in.”

Vind je dat moeilijk? Veel jongens van jouw leeftijd zitten het weekend op het terras, die gaan naar festivals, die gaan naar party’s. Mis je dat niet?

“Vertel mij wat! Ja, dat mis ik soms wel. Ik ben voordat ik echt prof werd, wel feestjes afgegaan met mijn maten en ook nu, als het seizoen over is, maken we het meestal een keer goed bont. Maar ik ben daar geen extreem geval in.”

Zijn dat festivals of party’s?
“Gewoon lekker Tilburg in.”

Het complete verhaal is te lezen in de nieuwe Helden die nu in de winkels ligt, maar natuurlijk ook op Blendle

Lees ook

Jouw mening

Wij zijn benieuwd wat jij van dit artikel vindt. Om te reageren moet je ingelogd zijn. Dat kan middels je Facebook- en Twitter-account of met behulp van je e-mailadres.

Om je reactie te plaatsen vragen we je de code hieronder over te nemen