Ruben van Uden: laatbloeier in het golfen

Ruben van Uden is een laatbloeier. Hij werd op z’n 26ste prof. Al na drie weken veroverde hij bij de ING Private Banking Golfweek een wildcard voor de KLM Open (14-17 september). Het is slechts het begin, zegt hij. “Ik ga de kunst afkijken van Joost Luiten.” 

Op zijn hand heeft hij ‘Q-school’ geschreven. Ruben van Uden heeft af en toe geheugensteuntjes nodig. Hij moet zich nog inschrijven voor de ‘Q-School’, het toernooi waarmee hij promotie naar een hoger niveau binnen het Europese golf af kan dwingen. “Ik ben af en toe wat slordig met dit soort administratieve zaken. Ik moet aan veel dingen denken en ik regel alles zelf.”

De ‘Tiger Woods van de Eindhovensche’ neemt een slok van zijn ‘Gele Peter’, een mix van bitter lemon en jus d’orange. Met zijn 26 jaar haalt Ruben, kind van een Surinaamse moeder met roots in India en een Nederlandse vader, de gemiddelde leeftijd flink omlaag bij de statige, besloten golfclub in de bossen van Valkenswaard. Op het terras van het clubhuis zitten vooral gepensioneerden. De gemiddelde leeftijd van de leden ligt op 75 jaar.

Voor de dames en heren op leeftijd die op het terras van hun wijntje genieten, is golf een hobby, voor Ruben is het werk. Ooit, op zijn zevende, werd hij door zijn vader meegenomen naar de golfbaan en in navolging van zijn twee zussen besloot hij op les te gaan. Aanvankelijk combineerde hij golf met voetbal en tennis, op zijn vijftiende koos hij voor het kleinste balletje. Afgelopen juni besloot hij golfprof te worden. “Ik heb lang getwijfeld of ik prof moest worden,” bekent hij.

'Mijn ouders hebben me ook altijd geholpen'

Ruben haalde op de universiteit in Utrecht zijn bachelor economie en rondde kortgeleden in Tilburg zijn master in supply chain management af, maar waagt nu nog de sprong. “Ik heb naar sponsors gezocht die konden helpen mijn profavontuur mede mogelijk te maken, want in m’n eentje kan ik het nu nog niet ophoesten. Het kost me nu 20.000 euro per jaar om toernooien te spelen. De helft van dat bedrag dekken geldschieters, de andere helft bekostig ik zelf. Mijn ouders hebben me ook altijd geholpen, ze betaalden ook het lidmaatschap van de Eindhovensche en dat tikt aardig aan. Maar dat wil ik niet meer, ik wil het alleen doen. Door dertig uur per week te werken als data analist, kan ik mezelf onderhouden en met de centjes kan ik ook mijn golfcarrière weer bekostigen.”

Ruben heeft zichzelf vier jaar de tijd gegeven om op te klimmen naar de Challenge Tour, de tweede divisie van het Europese golf. Hij staat nu nog onderaan de ladder, komt uit op de Alpen Tour, het derde niveau. “Als ik de Challenge Tour weet te halen, zal ik fulltime voor het golf kiezen en stoppen met werken. Want dan heb ik al mijn energie nodig om proberen het hoogste niveau te halen, de Europese Tour.” 

Het complete verhaal is te lezen in de nieuwe Helden die nu in de winkels ligt, maar natuurlijk ook op Blendle

Lees ook

Jouw mening

Wij zijn benieuwd wat jij van dit artikel vindt. Om te reageren moet je ingelogd zijn. Dat kan middels je Facebook- en Twitter-account of met behulp van je e-mailadres.

Om je reactie te plaatsen vragen we je de code hieronder over te nemen