WK Beachvolleybal

Sinds 1997 worden om de twee jaar wereldkampioenschappen beachvolleybal georganiseerd. Dit jaar heeft Nederland de eer gekregen om voor het eerst in de geschiedenis het evenement te organiseren. Van 26 juni tot en met 5 juli zal ons land het podium zijn voor de WK Beachvolleybal. In het totaal gaan de 48 beste mannenteams en de 48 beste vrouwenteams strijden om die felbegeerde WK-titel.

 

In het totaal zullen er vijf Nederlandse mannenteams en vier Nederlandse vrouwenteams er alles aan doen om de titel te bemachtigen in eigen land en de verwachtingen van de Nederlandse teams zijn hooggespannen. Voor Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen wordt het een extra speciaal toernooi, zij zullen in eigen land de wereldtitel verdedigen. De wedstrijden worden gespeeld op vier unieke locaties in Nederland. De Hofvijver in Den Haag, De Dam in Amsterdam, Het Marktplein in Apeldoorn en de ss (wordt gespeld in kleine letters) in Rotterdam worden omgetoverd tot echte beachstadions. Doordat de WK door heel Nederland gespeeld worden, krijgen veel Nederlanders de kans om kennis te maken met beachvolleybal.

 

En dat is mooi, want de sport is enorm aan het groeien. Het aantal toernooien, beachvolleybalverenigingen en accommodaties stijgt en ook zijn er steeds meer mensen die de sport weten te vinden. Inmiddels zijn er meer dan 50.000 sporters die gegrepen zijn door de sport.

 

Veel mensen vergelijken beachvolleybal met gewoon zaalvolleybal, maar er zijn wel degelijk grote verschillen tussen beide sporten. Zo wordt beachvolleybal maar met twee personen gespeeld en heb je geen vaste posities. Er is ook geen middellijn en er kan dus geen lijnfout gemaakt worden met het overschrijden van de lijn. Omdat beachvolleybal buiten op het strand wordt gespeeld, wordt er na iedere zeven gespeelde punten van speelhelft gewisseld om voordeel van zon of wind te voorkomen.

 

Bij het WK Beachvolleybal zullen verschillende oud-volleyballers betrokken zijn. Zo is Bas van de Goor toernooidirecteur van het WK, Richard Schuil WK-ambassadeur in Amsterdam, Sander Mulder ambassadeur in Apeldoorn en is Rebekka Schoon-Kadijk ambassadeur in Rotterdam.

 

Door het organiseren van de WK Beachvolleybal in Nederland, krijgt de beachsport een enorme boost!

Het WK beachvolleybal wordt gespeeld in vier steden: 

Amsterdam:

Apeldoorn:

Den Haag:

Rotterdam: